Uskršnja jaja - nekoliko načina za bojenje

Ocijeni tekst
(2 glasova)

Pored tradicionalnih načina bojenja jaja, kao što su sa listovima djeteline, ili neke druge trave, bojenje u ljusci luka, i sl, postoje i mnogi drugi koji ponekad dobro dođu za promjenu i sa kojima možete da napravite prava mala umjetnička djela. Izaberite neki od njih i uživajte u sopstvenim kreacijama.

1.Bojenje jaja sa gumicama za teglu

Gumice za tegle stavite unakrsno preko jajeta preko svih pravaca, a zatim stavite u vodu sa bojom. Kada se jaja skuhaju, skinite gumice i proizvod je gotov.

2.Oblici od trakica ljepila

Izrežite različite oblike od nešto čvršćeg ljepila, poput kvadratića, trouglova, cvjetova, slova, i sl, te ih zalijepite po jajetu. Jaja zatim staviti u najlon čarapu, te ih kuhati i farbati u željenoj boji.

3.Mramorna jaja

Uzeti ljusku od bijelog ili crnog luka, te je isjeckati na komadiće. Jaje potom pokvasiti vodom, te uvaljati u ljusku od luka, a potom obmotati aluminijskom folijom. Kuhati u željenoj boji.

4.Jaja u džaku ili vrećici od narandži

Jaja uviti u vrećicu od narandže, limuna ili luka, ili u komadić mrežastog džaka, čvrsto svezati, a potom kuhati u boji.

5.Jaja u mrvicama

Jaje prvo skuhati, namazati potom ljepilom, te uvaljati u dekorativne mrvice različitih boja ili prezle.

6.Jaje u prirodnim bojama

jaja2

Provjerena tradicionalna metoda jeste farbanje u različitim prirodnim bojama. Neke od njih su:

 • ljuska crnog ili crvenog luka - NARANDŽASTA

 • ljuska od oraha - SMEĐA

 • cvekla – NJEŽNO CRVENA ILI ROZA

 • orahov list - SMEĐA

 • sok od zove - ŽUTA

 • maslačak - ŽUTA

 • blitva, špinat ili kopriva - ZELENA

 • kurkuma - ŽUTA

 • ljubičasti kupus – SVIJETLO LJUBIČASTA

 • sušeni cvjetovi kantariona - BORDO

jaja3

 7.Jaja u kesi od zamrzivača

Ovo je veoma jednostavna i brza metoda, a sam proizvod veoma interesantan. Uzeti kesu od zamrzivača i u nju sipati nekoliko kapi prehrambene tečne boje. To može biti jedna boja, ali i više različitih boja. Skuhati jaje, a potom ga staviti unutra i tapkati dok se ne postigne željena boja ili određeni motiv ili oblik.

8.Izgrebano jaje

Ako želite da postignete efekat izgrebanog jajeta, kada je skuhano u željenoj boji, izvadite ga i istrljajte ga žicom sa suđe ili nožem, a potom još malo vratite da se kuha u istoj ili nekoj drugoj svjetlijoj boji.

9.Čipkano jaje

Jaja prvo skuhati, a potom ih obmotati čipkanim materijalom, ali veoma čvrsto, te ih staviti u boju po izboru.

10.Jaje sa voštanim bojama

Kada se jaja skuhaju, iscrtati ih voštanim bojama, a potom staviti u boju. Na ovakav način možete ispisati imena ili neku poruku, a na mjestima gdje je voštana boja, boja za jaja se neće uhvatiti.

jaja4

 

Savjeti za farbanje jaja:

 • Nakon što obojite jaja, premažite ih krpicom koju ste prethodno natopili uljem, margarinom, i sl, pa će na ovaj način dobiti veoma intenzivan sjaj.
 • Kako biste izbjegli pucanje jajeta, prije kuhanja u vodu stavite nekoliko kapi sirćeta ili malo soli. Ako se ipak desi da jaje pukne, na tom mjestu će se bjelanjak odmah zgusnuti na ivici ljuske. U svakom slučaju preporučljivo je da se jaja kuhaju na  umjerenoj temperaturi.
 • Kako biste postigli da se jaja lako gule, nakon što se skuhaju, odmah ih izvadite i potom potopite u hladnu vodu.
 • Ako želite da dobijete jednolično obojeno jajo, prethodno ga je neophodno dobro očistiti deterdžentom za posuđe od bilo kakvih masnoća i prljavština. Umjesto deterdženta za posuđe može se upotrijebiti i krpica sa sirćetom sa kojom ćete prethodno očistiti jaje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poljednji put uređeno nedelja, 05 april 2015 09:18

Marshall

Marshall

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Pratite nas i na Fejsu