Kako dekorisati sto za novogodišnje praznike

Ocijeni tekst
(0 glasova)

 

 Približavaju se novogodišnji praznici, pa je dekorisanje stola jedan od bitnih elemenata koji doprinosi prazničnoj atmosferi i udobnosti. Bez obzira koji stil birate prilikom dekorisanja stola, bitno je da boje u cijelom ambijentu budu koordinirane i usklađene. Plava boja tako npr. može da bude usklađena sa tirkiznom, baby plavom, ljubičastom, a za one maštovitije i otvorenije za neobičnije kombinacije plava boja može odlično da se uskladi sa crnom, smeđom, srebrnom i zlatnom (koje daju dozu elegancije i svečanosti), te mnogim drugim.

Nova godina može da se predstavi u svim mogućim bojama, a praznična atmosfera može da se postigne upotrebom različitih detalja.  

ng3

ng5

ngdekoracije

 Detalji mogu da budu:

 • jelke (u bijeloj ili zelenoj boji)

 • paketići (lijepo upakovani i smješteni ispod jelke)

 • girlande u obliku grana jelke

 • svijeće i svijećnjaci

 • ukrasne kugle

 • zvijezde

 • šljokice, mašnice, zvončići, pahuljice

 • motivi sa Djeda Mrazom, Snješkom Bijelićem, irvasom

 • sijalice, jednobojne ili šarene, treperave, itd.

ngplava

ngdekora

 Novogodišnja trpeza je mjesto koje okuplja ukućane ili i njihove goste, pa ovo mjesto treba da odiše toplinom, vedrinom, svečanošću i da ostavlja ugodan estetski doživljaj. Dekoracija stola zavisi od praznika, ali svaka podrazumijeva bogatu i raskošnu trpezu. Dekoracije za Novu godinu slične su onima koje ukrašavamo cijeli ambijent, kao što su one koje asociraju na snijeg, i ostale detalje koji su prethodno nabrojani. Iako je dopuštena sloboda prilikom izbora boja, kao i za cijeli dom, ipak srebrna, zlatna i bijela boja, sigurno su dobar izbor kada je u pitanju bilo kakav enterijer.

Detalji koji mogu da se nađu na praznično uređenom stolu su:

 • grančice bora koje mogu da se našpricaju sprejom u boji

 • sjajne mašne na salvetama ili drugim predmetima

 • konfete u raznim bojama prilagođene ukupnoj dekoraciji

 • svijeće i svijećnjaci koje na stolu treba da zauzmu centralno mjesto

 • šišarke (i za njih važi isto kao i za grančice bora)

 • velike kugle poput grudve snijega

 • staklena činija ili tacna sa pomenutim detaljima

ngcrna

Zlatna i srebrna boja daju efekat raskoši i bogatstva, pa se obje preporučuju za bilo kakvu svečanost. Bilo da su u ovoj boji escajg, salvete, tanjiri ili drugi predmeti, praznična atmosfera će zablistati u ovom plemenitom metalu. Koliko god ovih boja da se nađe na Vašem stolu, neće biti previše, jer je Nova godina prilika koja ne štedi ni u čemu, pa ni u dekoracijama. 

ngzlatna

ngzlatna1

ngsrebrna

ngsrebro

Bijela boja kao simbol zime, uvijek je dobar izbor. Nježna i romantična odlično se uklapa u svaki ambijent, a pogotovo se preporučuje za one koji su naklonjeni minimalističkom stilu. Ipak, Nova godina nije prilika u kojoj treba da se oskudijeva u detaljima i dekoracijama, pa sveden minimalistički estetski efekat može da se postigne bojom za koju je bijela idealan izbor. 

ngbijela

ngbijela1

Crvena boja je najdominantnija i najviše prisutna prilikom uređenja novogodišnje trpeze. Ova topla boja je efektna sama po sebi, pa da bi se postigla harmonija, treba izbjegavati njeno miješanje sa drugim bojama. Malo zlatne, srebrne ili bjeline poput snijega, biće dovoljno da se postigne savršena, novogodišnja, svečana trpeza.

crv

crv1

 Ipak, ono što je najbitnije, jesu radost, ideje i želje koje ćete Vi i Vaši najdraži osjetiti u toploj noći koja treba da najavi novi početak. Podijelite ono najljepše sa njima, jer kao što Sonja iz romana "Zločin i kazna" kaže, ljubav spašava i vaskrsava...

ngdekoracije1

Poljednji put uređeno nedelja, 01 februar 2015 16:47

Ana Savić

Ana Savić

Ana je  blogerka i autorka iz Beograda. Uživa u pisanju i kreativnim poslićima. Trenutno radi kao freelancer za brojne websajtove. Smatra da i posao mora biti zadovoljstvo i da se svemu mora prići sa ljubavlju. Voli putovanja, DIY (uradi sam), stripove i knjige, te naučnu fantastiku. Anu možete pratiti ako je dodate na Google+.

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Pratite nas i na Fejsu