Kako učiniti da obuća ne propušta vodu

Ocijeni tekst
(0 glasova)

 To što je uradila, njega je šokiralo. Za samo par minuta bilo je drugačije. Kada se i sami uvjerite u to, poželjećete isto da uradite. Kao i ja!

Zima je i vrijeme kada je bitno da je obuća koju nosimo vodootporna, topla i suha. Kako poznata izreka kaže da „dobra čizma glavu čuva“, a kako želimo da sačuvamo one koje volimo, u skladu s tim donosimo vam sjajno rješenje. Novac koji možda nemamo ne mora da bude razlog da ne pokažemo pažnju onima do kojih nam je stalo. Kao što je to uradila ona...

U početku njen način bio je korištenje vodootpornog spreja, iako ga je nanosila svakodnevno, rezultati su izostali. Kako to nije uspjela, odlučila se za „primitivnu“ varijantu – pčelinji vosak.

Korištenje pčelinjeg voska za hidroizolaciju obuće

Kako biste započeli ovaj proces, morate imati obuću koja je od prirodne ili vještačke kože, a pored toga neophodan vam pčelinji vosak, četkica za zube ili neka slična, te fen za kosu.

1.Ako je obuća prljava, neophodno je ukloniti sve nečistoće, kako bi vosak što bolje prianjao za obuću. Ukoliko negdje ostane prljavo, moguće je da vosak neće moći da se absorbuje. Ovdje možete da koristite vlažne maramice za bebe, ili maramice za dezinfekciju koje će zasigurno ukloniti nečistoće

2.Prije nego što pristupite nanošenju voska, neophodno je da obuću dobro osušite u čemu se možete poslužiti fenom za sušenje kose.

3.Sljedeći korak podrazumijeva otapanje pčelinjeg voska na niskim temperaturama, a u njega možete da dodate i neki miris ili mirisno ulje koje možete da kupite u apotekama.

4.Kada se vosak istopio, u njega umočite staru četkice i počnite sa premazivanjem u određenim vremenskim intervalima, dok ne prekrijete cijelu površinu. Pazite na vosak nanosie ujednačeno, te da ne ostaju nikakve grudvice.

Zar nije jednostavno? Proces je završen, obuća bez gotovo ikakvih ulaganja spremna za sve vremenske uslove, a vi zadovoljni. Podijelite ovo sa vama dragim osobama kako bi i oni mogli da se pobrinu i obraduju svoje nadraže. Ne brinite ako obuća malo promijeni boju, i ne zaboravite da na ovaj način sačuvate i svoju glavu.

vosak

 

vosak1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vosak2

 

vosak3

vosak4

vosak6

 

vosak7

vosak8

vosak9

vosak10

Poljednji put uređeno subota, 06 februar 2016 12:15

Ana Savić

Ana Savić

Ana je  blogerka i autorka iz Beograda. Uživa u pisanju i kreativnim poslićima. Trenutno radi kao freelancer za brojne websajtove. Smatra da i posao mora biti zadovoljstvo i da se svemu mora prići sa ljubavlju. Voli putovanja, DIY (uradi sam), stripove i knjige, te naučnu fantastiku. Anu možete pratiti ako je dodate na Google+.

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Pratite nas i na Fejsu