Pametno do preplanulog tena

Ocijeni tekst
(1 Glas)

 

Aristokratski, bijeli ten, nekada je bio stvar prestiža, i samo rijetke dame mogle se su pohvaliti njime. Služile su se raznim metodama, kako bi isti očuvale. Ipak, taj trend je iščezao, a dame sa suncobranima nisu više u modi.

Nakon toga, davne 1920. godine, Coco Chanel uvela je preplanulost tena kao modni trend. Taj trend zadržao se do danas, a njegovo poštivanje povezuje se veoma često sa narušavanjem zdravlja.

Ako ste i Vi neko za koga je preplanulost ovog ljeta must have, upotrijebite neke od ovih savjeta da biste jednostavno, ali i pametno bili u trendu, i sunce i visoke temperature dočekali spremni.

piling

 

1. Kako je iza nas hladno vrijeme, zatvoren prostor i isušen vazduh, koži je neophodan početak koji podrazumijeva piling cijelog tijela. Ovim postupkom koža će se osloboditi mrtvih ćelija i obezbijediti uslove za ujednačeno tamnjenje. Pored toga, koža se stimuliše i podstiče se njena prokrvljenost.

Piling možete da pripremite sami, a mi Vam nudimo jedan jednostavan i koristan recept:

 

2 šoljice morske soli

1 šoljica ulja (maslinovo, bademovo ili Vaše omiljeno ulje)

korica od jednog limuna

 

sok od mrkve

 

2. Beta-karoten podstiče proizvodnju melanina, a on najviše utiče na pojačavanje inteziteta preplanulosti, pa se podrazumijeva da povećate njegovo unošenje u organizam. Dovoljno je da nakon sunčanja popijete jednu čašu soka od mrkve da bi Vaš ten bio zavidno lijep, a njegovo pripravljanje izgleda ovako:

 

3 mrkve

1 limun

4 kašike šećera

voda

Limun iscijedite, sok sačuvajte, a zatim koru stavite da se kuha zajedno sa mrkvom u količini vode koja ih prekrije. U sok od iscijeđenog limuna dodaju se 4 kašike šećera i voda, a zatim se u to doda skuhana iscijeđena mrkva, dvije čaše vode, te se sve stavi da kuha. Mrkva se potom izvadi i propasira, da biste je ponovo vratili i sve kuhali još nekih desetak minuta. Sok ostavite u frižider da se hladi.

 

3. Da biste se pravilno sunčali, neophodno je da znate koji tip kože imate, kako bi se odgovorno odnosili prema njemu.

Tabela TIPOVI

 

Prvi tip kože – maksimalno 10 minuta izlaganja suncu

Drugi tip – 20 minuta

Treći tip – 30 minuta

Četvrti tip – 40 minuta

 

Bitno je da ne zaboravite činjenicu da je izlaganje suncu najopasnije u periodu između 11 i 17 časova, te da se tada ne preporučuje!

 

4. Kada se izložite suncu, nikada ne zaboravite da se zaštitite od UV zračenja. Preparate i zaštitni faktor birajte prema tipu kože.

 

Prvi tip – zaštitni faktor 50

Drugi tip – 30 ili 40

Treći tip – 20 ili 30

Četvrti - 20

 

Kada prođete kroz sve navedeno, ne zaboravite i poslije da njegujete svoju kožu kako biste sačuvali preplanulost i njeno zdravlje.

 

I naravno, ne zaboravite da uživate u suncu, jer je i Choco Chanel preplanulost nazvala „suncem obasjan ten“!

 

suncanje

 

 

 

 

 

 

Poljednji put uređeno nedelja, 01 februar 2015 18:05

Pratite nas i na Fejsu