Kako oživjeti kosu nakon ljeta

Ocijeni tekst
(0 glasova)

Pored toga što gotovo svaka žena tretira kosu raznim hemikalijama, na kvalitet i strukturu kose, podjednako štetno djeluju i sunčevi zraci, hlor i morska so. Kako je ljeto vrijeme kada smo tome izloženi, stručnjaci predlažu da se kosa dodatno njeguje i štiti da bi se izbjeglo njeno pucanje i gubitak sjaja. Šamponi, balzami, zaštitne kreme, i slično, takođe su preparati koji iako u svojoj osnovnoj namjeni treba da služe za zdravlje kose, ipak su hemijski i podjednako tretiraju kosu i samo trenutno i prividno vraćaju kosi zdrav izgled. Bez obzira kakav tip kose imate, da li je farbana ili ne, izložena sunčevom začenju i morskoj soli, pridržavajući se nekih od naših savjeta sigurno ćete učiniti da poboljšate zdravlje i ljepotu Vaše kose. 

kosa ljeto

1.Kosu ne perite nikada vrućom vodom, a poželjno je da ispiranje kose bude skoro hladnom vodom, jer je činjenica da vruća voda kosu isušuje, čini je lomljivom i uništava joj sjaj. Hladna voda zatvara kutikulu vlasi, koja će nakon toga biti sjajnija i vitalnija.

2.Balzam nikad ne nanosite na korijen, nego samo na vrhove kose. Balzam zatvara pore, te tako utiče na rast i zdravlje vlasi, isto tako narušava njenu vitalnost i lepršavost.

3.Pokušajte što više da sušite kosu prirodnim putem, ako to nije moguće, izbjegavajte vruć zrak i fen držite na razdaljini od najmanje 10 cm od kose.

kosa more

4.Svaki put kada je Vaša kosa izložena morskoj soli ili hloru iz bazena, obavezno je isperite kada iziđete iz vode.

5.Učestalo pranje kose ljeti i korištenje šampona, čine da kosa postane lomljiva, ispucalih i suhih vrhova, a to utiče i na ispiranje boje ako je kosa farbana. Kako biste ovo umanjili, šampon nanesite i utrljajte samo u korjen kose kako bi kosa sačuvala svoja prirodna ulja, a farbanu kosu zaštitite od sunčevog zračenja šeširom, maramom ili kačketom.

6.Brzu, efikasnu i umirujuću masku za vlasište napravite sami od sastojaka iz svog frižidera: krastavac izgnječite i pomiješajte ga sa istom količinom kiselog vrhnja. Kiselo vrhnje će uticati na uspostavljanje pH vrijednosti vlasišta, a enzimi krastavca će ga umiriti.

7.Koliko je više moguće, izbjegavajte hemijske preparate za kosu, te je njegujte prirodnim preparatima – bilo da ih sami pravite ili nabavljate u radnjama u kojima možete da kupite organske proizvode. Prilikom kupovine šampona pažljivo čitajte naljepnice i pokušajte da odaberete onaj koji ne sadrži Natrijev lauril sulfat koji dugotrajnom upotrebom utiče na ispadanje kose, iritaciju vlasišta i veoma često i pojavu alergije.

kosa sesir

8.Za vrijeme ljetnog perioda koliko je više moguće izbjegavajte upotrebu laka, gela ili pjene za kosu, kako biste što manje opterećivali vlasište.

9.Iako su maslinovo i kantarionovo prirodni preparati koji povoljno utiču na zdravlje kose, česta i pretjerana upotreba učiniće da kosa bude masna i teška, pa sa njihovom primjenom budite oprezni.

10.Ako kosu farbate, preporučuje se da to učinite najmanje tri sedmice prije izlaganja suncu, morskoj soli i hloru.

kosa sunce

 

Poljednji put uređeno nedelja, 01 februar 2015 17:45

Ana Savić

Ana Savić

Ana je  blogerka i autorka iz Beograda. Uživa u pisanju i kreativnim poslićima. Trenutno radi kao freelancer za brojne websajtove. Smatra da i posao mora biti zadovoljstvo i da se svemu mora prići sa ljubavlju. Voli putovanja, DIY (uradi sam), stripove i knjige, te naučnu fantastiku. Anu možete pratiti ako je dodate na Google+.

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Pratite nas i na Fejsu