Kako da napravite domaće tečno sredstvo za pranje veša

Ocijeni tekst
(6 glasova)

 Da biste sami napravili tečno sredstvo za pranje veša neophodno vam je minimalno materijalnog ulaganja i vremena. Za nekih 10-ak minuta i samo 0.5e, dobićete odlično sredstvo za pranje veša koje dobro pere, veš čini mekanim, ne zahtijeva posebno ispiranje, ne iritira kožu, ne zagađuje okolinu...Da li je potrebno više?

Odvojite malo vremena i napravite ovo jeftino i efikasno sredstvo.

Za domaće tečno sredstvo za pranje veša neophodno je sljedeće:

  • Marseillski sapun - 1 kom. (može da se kupi u prodavnicama DM-a). Ako ne uspijete naći ovaj sapun, onda ga možete zamijeniti bilo kojim drugim sapunom napravljenim na biljnoj bazi
  • 3 l vruće vode (voda ne treba da prokuha, nego da se ugrije kako bi bila vruća i kako bi se u nju lako pomiješao sapun koji je prethodno nariban)

Ova smjesa se miješa sve dok se ne izjednači i dok se sapun potpuno ne istopi. Kada se istopi, doda se:

  • 1 velika kašika sode bikarbone, koja se isto tako miješa dok se ne istopi.

Kada se malo ohladi, ali ne i potpuno, topla smjesa se sipa u plastičnu posudu, jer se u bilo kojem drugom materijalu stvrdne i ne može se upotrebljavati. Neophodno je da je posuda veća kako bi se deterdžent mogao miješati (mućkati). Nakon ovoga posuda sa tečnim deterdžentom se ostavi na hladno mjesto kako bi se potpuno ohladio. Kada se ohladi u njega se doda

  • 20 - 30 kapi eteričnog ulja, koje birate po sopstvenoj želji (npr. ulje od čajevca koje smekšava veš i ima antiseptičko dejstvo, te je veoma preporučljivo za osjetljivu kožu, kao i kožu beba).

Ovaj deterdžent odlično pere, a ako želite dodatno da smekšate veš možete da dodate još jednu kašiku sirćeta, ali u procesu ispiranja, jer sirće umanjuje djelovanje sode bikarbone i sapuna, jer su oni lužnati. 

Na ovaj način za 6 mjeseci u prosjeku ćete uštedjeti za 100-150e, a pritom ćete podjednako imati čist veš koji miriše i koji je mekan. Uz to se priključujete i prirodi i onima koji je čuvaju. 

veš

 

Poljednji put uređeno sreda, 04 mart 2015 15:58

Marshall

Marshall

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Pratite nas i na Fejsu