Savjeti za uređenje terase - oaze užitka

Ocijeni tekst
(5 glasova)

Iako po francuskoj riječi označava mjesto koje se opisuje kao zaravan u pejzažu koju čini horizontalni zemljani nasip, danas značenje ove riječi podrazumijeva prošireni stambeni prostor. Bez obzira na kvadraturu ili život u stanu ili kući, terasa može biti oaza mira, i pritom udobna i funkcionalna. Bar malo vremena provedenog na terasi, sigurno može pružiti mogućnost opuštanja, spokoj i užitak. Terasa isto tako može biti i funkcionalna, pa u toplim danima može da posluži kao trpezarija, zamjena za dnevni boravak, mali vrt i slično. Pažljivo i detaljno osmišljavanje, sigurno će uticati na ulogu i značaj ovog životnog prostora.

terasa

 

terasa 1

terasa 2

1.Ograničen broj stvari na terasi kao što su one najneophodnije, mjesto za sjedenje, sto i sl, učiniće da ovaj prostor, pored toga što uredno izgleda, ima svoju osnovnu svrhu, a to je opuštanje i uživanje, te se tako izbjegava da postane prostor koji će zamijeniti ostavu i izgledati veoma haotično i neuredno. Ako prostor dozvoljava, uz mjesta za sjedenje, može se naći i sofa, u koju se moguće udobno smjestiti, odmoriti ili čitati knjigu. U nedostatku prostora, umjesto sofe možete se poslužiti malim madracem ili nekolicinom jastuka. Namještaj koji će se naći na terasi trebalo bi da bude jednostavan, funkcionalan, lako podesiv i prilagodljiv.

terasa 3

 

terasa 4

teras 6

2.Cvijeće i biljke kao dekorativni element zasigurno će učiniti da se ova oaza mira upotpuni. Ipak, budite veoma oprezni i kada je u pitanju izbor biljnog svijeta. Cijeli ambijent ne treba da se pretrpava nespojivim kombinacijama, pa je sasvim dovoljno da se uz zelenilo koje odaberete, nađe cvijeće u smo dvije ili tri boje. Ovdje treba znati koje to biljke uspijevaju u posudama i u uslovima koje pruža terasa. Veoma su moderne, a pritom lijepo izgledaju, patuljaste vrste drveća i grmlja (japanski javor, mini magnolije, agrumi, masline i slično), a u zavisnosti od položaja balkona, i količine svjetlosti, ovo nisko rastinje upotpunite cvijećem u nekoj intenzivnoj boji.

terasa 9

 

terase 10

terase 11

3.Suncobran ili tenda su neophodni kada je u pitanju ovaj prostor. Tende su, iako skuplje, mnogo praktičnije jer ne zauzimaju prostor i efikasnije zaklanjaju od sunca i kiše. Suncobrani mogu da budu veoma nepraktični, nestabilni, ali u nedostatku tende, korisni i funkcionalni.

balkon 12     

balkon 13

balkon 14

4.Zidovi i podovi su veoma bitni kada je u pitanju terasa. Pločice moraju biti namijenjene za spoljašnji prostor, da ne bi bile klizave i da bi se lako održavale. Za male terase preporučuju se veće pločice u svijetlim bojama. Ako to uslovi dozvoljavaju, u skladu sa Vašim željama pod može biti obložen drvetom ili tepihom. Zidovi takođe moraju biti prilagođeni spoljašnjim uslovima, te ako se nanosi boja, ona mora biti vodoperiva.

balkon 15

 

balkon 7

balkon 8

5.Dekorativni detalji poput podmetača, prostirki, rasvjete, jastuka i možda još ponekog ukrasa, sigurno će upotpuniti užitak u ovom stambenom prostoru. Budite obazrivi i kada je u pitanju estetika, jer sigurno je da će prevelik broj detalja, boja i preopterećenost prostora, uticati da Vaš užitak ne bude zadovoljen na svim čulnim poljima.

terase 17

terasa 18

terasa 19

Pažljivo osmišljena u estetskom i funkcionalnom smislu, terasa će sigurno biti prostor koji će Vam pružiti neprocjenjivo iskustvo. Bilo da služi kao mjesto na kojem ćete piti jutarnju kafu, koktel ili doručkovati i večerati, čitati omiljenu knjigu ili razgovarati u toplim noćima sa onim koga volite, jedno je sigurno, bez napuštanja komfora vlastitog doma, moći ćete sebi pružiti svakodnevni užitak.

terasa 20

 

terase 21

ter

Poljednji put uređeno nedelja, 01 februar 2015 17:53

Ana Savić

Ana Savić

Ana je  blogerka i autorka iz Beograda. Uživa u pisanju i kreativnim poslićima. Trenutno radi kao freelancer za brojne websajtove. Smatra da i posao mora biti zadovoljstvo i da se svemu mora prići sa ljubavlju. Voli putovanja, DIY (uradi sam), stripove i knjige, te naučnu fantastiku. Anu možete pratiti ako je dodate na Google+.

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Pratite nas i na Fejsu