Kuhinje - trendovi u 2014.

Ocijeni tekst
(3 glasova)

Kuhinja kao prostor koji u svojoj osnovnoj namjeni ima pripremanje hrane, i dalje se drži te ključne ideje, ali dizajniranje kuhinjskog prostora, namještaja i uređaja, tu ideju proširuju kako filozofski, tako i praktično. Njena koncepcija dobija jednu novu dimenziju u kojoj se obogaćuju sadržaji, a ujedno dobija na jednostavnosti, funkcionalnosti i praktičnosti.

kuhinja

 

kuhinje 1

Kada su u pitanju noviteti za ovaj prostor, spektar materijala je raznovrstan, te se javljaju varijacije od rustičnog stila koji dobija jednu novu modernu, minimalističku notu, do metalnih i detalja od drveta, gdje se poseban fokus stavlja na prirodne materijale. Jedan od takvih je i ytong, spoj kvarcnog pijeska, cementa, gipsa, kreča i vode, građevinski ekološki neškodljiv materijal koji je posljednjih godina postao sinonim i mjerilo vrijednosti ostalim građevinskim materijalima. Pored svog izuzetnog kvaliteta i multifunkcionalne namjene, ytong sistem izgradnje pruža i kreativnost u dizajniranju enterijera, pa tako i kad je u pitanju kuhinjski prostor koji obezbjeđuje prostor prilagođen moderno dizajniranim kuhinjskim elementima i aparatima. 

kuhinja 3

 

Najnoviji svjetski trendovi odišu vintage atmosferom u kojoj se kombinuju industrijski loft i nordijski stil. Ova kombinacija predstavlja jedinstvo rustičnih i retro elemenata sa modernim, urbanim, minimalističkim stilom. Rustična ili retro etstetika čija je inspiracija period od pedesetih do sedamdesetih godina prošlog vijeka, inspiracija je koja predstavlja osnovno polazište u uređenju kuhinje. Retro namještaj koji ostavlja utisak trošnosti, kombinuje se sa modernim materijalima poput betona i metala, a u bojama poput boje senf žute, tamnih boja poput crne, tamno-smeđe, nježne plave, izbledjele narandžaste, bijele, itd. Ove boje najčešće su dominantne na frontovima namještaja, kao i detaljima poput rasvjete, i drugim dekorativnim elementima. Sa akcentom na mermer koji je uglavnom prisutan u neutralnim i svijetlim bojama, u kombinaciji sa bogatim drvenim elementima ili predmetima od brušenog metala, postiže se efekat otmjenosti i prostora koji zadovoljava sve praktične potrebe, a pritom djeluje veoma luksuzno. Ovako uređen prostor djeluje futuristički, rustični stil preobražava se u moderan, a sav ambijent upotpunjuje se sa kuhinjskim uređajima koji prate najnovija tehnološka dostignuća. Ono što je inovacija na ovom polju jesu kuhinjski uređaji koji se ugrađuju na gotovo perfekcionistička mjesta, mogućnost povezivanja sa mobilnim telefonom, ploče za kuhanje od stakla i keramike koje se ugrađuju u radnu površinu sa mogućnošću podešavanja visine daljinskim upravljačem, i mnogi drugi egzibicionistički elementi kao dio trenda modernog uređenja i inteligentnih tehničkih aparata. 

kuhinje 4

 

kuhinje 5

kuhinje 6

kuhinja 7

Kuhinjski elementi u svojim oblicima nemaju ograničenja, a jednostavnost u linijama i oblicima svakako je akcenat koji je ključni prilikom izrade i dizajniranja, koji se nesumnjivo uklapa u modernu i besprijekornu estetiku. Zaobljeni ili oblik kasule, lomljeni ili ugaoni frontovi, kuhinjski elementi koji se otvaraju jednostavnim pritiskom, upotpunjeni kuhinjskim aparatima u boji usklađenoj u cjelokupan dizajn, čine sveukupno da bespotrebnim detaljima ne narušava se estetika.

Otvoreni prostor dao je mogućnost prilagođavanja potrebama i željama korisnika, a kuhinjski prostor integriše se sa ostatkom stambenog prostora, pa je tzv. ostrvo ili odvojeni dio radne površine koja se veoma često koristi i za objedovanje, postao nezaobilazan u modernim, ali i luksuznim dizajnima kuhinjskog prostora. Gotovo svaki model dizajniran kao inovativni spoj dizajna enterijera i tehnologije, ispunjava sve zahtjeve modernog života i pripremanja hrane, a pored praktičnosti, estetski ugođaj u prostoru čini da kuhinjski prostor pruži potpuni užitak.

 

 

Poljednji put uređeno nedelja, 01 februar 2015 16:51

Ana Savić

Ana Savić

Ana je  blogerka i autorka iz Beograda. Uživa u pisanju i kreativnim poslićima. Trenutno radi kao freelancer za brojne websajtove. Smatra da i posao mora biti zadovoljstvo i da se svemu mora prići sa ljubavlju. Voli putovanja, DIY (uradi sam), stripove i knjige, te naučnu fantastiku. Anu možete pratiti ako je dodate na Google+.

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Pratite nas i na Fejsu