Kako vizuelno povećati mali prostor

Ocijeni tekst
(0 glasova)

 1. Izaberite svijetle podove.

Svijetla boja podova kao što su hrast ili jasen je idealna boja podnih obloga (parketa, laminata, pločica, i sl.) za mali stan. Generalno, svijetle boje su odličan izbor da bi se postigao vizuelno veći prostor. Ako ipak niste spremni za ovakve promjene, biće dovoljno da se poslužite trikovima, te umjesto podova, promijenite samo prostirke koje će biti u svijetlim bojama, a u skladu sa cjelokupnim enterijerom. To mogu biti boje poput bež, bijele, svijetlo-smeđe, boja lavande, svijetlo-zelena, svijetlo siva, i sl.

podovi

podovi1

2. Kontrastne boje.

Ulaz u Vaš stambeni prostor (predulaz, hodnik) obojite nekom prozračnom, veselom ili jarkom bojom. Boja koju odaberete za ovaj dio stambenog prostora, neka bude i u ostalom prostoru sekundarna, kojom ćete naglasiti samo određene male površine, i to one koje su zaklonjenije od prirodne svjetlosti, u tamnijim dijelovima. Ova metoda učiniće da prostor izgleda vizuelno veći, i imaće jači efekat nego da je cjelokupni prostor kompaktan i ofarban u jednu boju.

kontrast

konttrast1

3. Koristite pruge.

Ovo možete da postignete tapetama ili bojenjem koje će imitirati izgled tapete, i to tako što će pruge biti vertikalne, od poda do plafona, čime se postiže da prostorija izgleda veća nego što jeste. Ovako se postiže da plafoni izgledaju viši, a samim tim se naglašava njegova visina. Sličan efekat postiže se i rasvjetom, a najbolji efekat postiže se ako se rasvjetno tijelo (dekorativni lampion, luster), postavi na samoj sredini prostorije.

pruge

 

pruge1

4. Svijetle, tople boje.

Bilo koju boru da odaberete iz palete svijetlih i boja sigurno je da ćete učiniti da prostor izgleda vizuelno veći. Ako je stambeni prostor izuzetno mali, idealno je da odaberete boje poput bijele, bež, ili neku drugu „prigušenu“ boju iz pastelne palete.

pastel

pastel1

pastel2

5. Koristite ogledala.

Efekat ogledala znatno doprinosi vizuelnom povećanju prostora, a ovo se postiže tako što se na zidove postavljaju velika ogledala, pa tako stvaraju utisak „duplog“ prostora.

ogledala

ogelad1

 

 

Poljednji put uređeno utorak, 30 novembar 1999 00:00

Ana Savić

Ana Savić

Ana je  blogerka i autorka iz Beograda. Uživa u pisanju i kreativnim poslićima. Trenutno radi kao freelancer za brojne websajtove. Smatra da i posao mora biti zadovoljstvo i da se svemu mora prići sa ljubavlju. Voli putovanja, DIY (uradi sam), stripove i knjige, te naučnu fantastiku. Anu možete pratiti ako je dodate na Google+.

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Pratite nas i na Fejsu