Kako upakovati stvari za selidbu

Ocijeni tekst
(1 Glas)

 

Istraživanja na polju psihologije dokazala su da selidbe zauzimaju treće mjesto po stresu, pa je veoma bitno da se ovaj događaj olakša i prođe uz što manje komplikacija koje bi dodatno mogle negativno da utiču na pojedinca. Neki sretnici nikad ne dožive preseljenje, dok drugi ovome budu izloženi i više puta, pa se danas, u životu savremenog čovjeka, javljaju mnoge agencije kako bi ovo olakšale, te poštedile porodicu, pojedinca, i sl, bar onog praktičnog dijela.

sel1

Pomisao na mnoštvo stvari, sitnica, lomljivih i osjetljivih predmeta, kuhinjskog posuđa, knjiga, itd, stvara osjećaj nervoze i panike kada se uzmu vrijeme i strpljenje koji su neophodni da se sve one bezbjedno presele sa jednog mjesta na drugo, a pritom sačuvaju i ne oštete. Činjenica potvrđena dokazima da za stan od 50 kvadrata treba oko mjesec dana kako bi se sve stvari popakovale i pripremile za transport, sigurno nije nešto što se treba shvatiti olako.

Pametna i dobra organizacija za pripremu selidbe

Da bi selidba bila što jednostavnija, pored toga što je neophodno misliti na pakovanje, tako isto je bitno što jednostavnije raspakivanje i namještanje stvari.

  • Obilježavanje i razlikovanje stvari za svaku prostoriju

 Stvari treba da se pakuju za svaku prostoriju posebno, a pritom da se na neki način obilježe. Ovo možete olakšati tako što ćete stvari iz jedne prostorije pakovati u istu ambalažu, ili tu ambalažu nekako obilježiti. Stvari npr. iz spavaće sobe možete obilježiti naljepnicama u žutoj boji, nabaviti kese ili drugu ambalažu u jednoj boji za jednu prostoriju i sl.

  • Pravljenje ček-liste

 Ček-lista u svim poslovima olakšava snalaženje, a sa njom je sve mnogo brže i efikasnije. Agencije koje se bave ovim poslom, kažu da su ček-liste od neprocjenjive važnosti, jer se njima određuju prioriteti, olakšava organizacija, a ona čini da se stvari odvijaju prema planiranom redoslijedu. Na ovaj način pojedinac može tačno da zna šta je dosad uradio i šta je još neophodno da obavi, pa se tako ne može desiti da zaborave one bitne stvari.

sel2

  • Organizator za dokumentaciju

Posebnu pažnju treba posvetiti dokumentaciji koja prilikom selidbe može da se zagubi. Za ovo pripremite registratore i sve dokumente, lične, račune, itd, uredno posložite u registratore kako bi vam sve bilo na jednom mjestu.

  • Obilježavanje prioritetnih kutija

U ovim kutijama treba da se nađu stvari koje želite da imate pri ruci ili one koje ćete prve raspakovati kad preselite u novi stambeni prostor. Ovdje uglavnom treba da se nađu stvari koje će omogućiti normalno funkcionisanje u samom početku. Kutije ćete izdvojite tako što npr. možete da ih obilježite trakom u boji, naljepnicama, i sl. Isto tako, svaki član neka ima posebno svoju torbu, kofer ili kutiju u kojima će biti spakovane osnovne stvari da bi se što prije prilagodili i što brže i efikasnije prilagodili novim uslovima.

  • Prilika za rješavanje suvišnih i nepotrebnih stvari

U selidbi postoje i nešto pozitivno, kao što je rješavanje suvišnih i nepotrebnih stvari. Bilo kakve stvari koje niste koristile godinama, ne treba da nađu mjesto u novom stanu, a samim njihovim uklanjanjem olakšaćete i selidbu i umanjiti broj stvari koje treba da pakujete i transportujete. Pravo vrijeme za rješavanje svega što vam ne treba.

  • Ne zaboravite dimenzije stvari

Veoma je bitno da dimenzije stvari koje već imate provjerite i prilagodite ih novom prostoru. Ovdje se podrazmijevaju sve stvari kao što su tapacirani namještaj, bijela tehnika i druge.Takođe, obratite pažnju na prolaze (hodnik, vrata...) kroz koje treba da se pronesu ove stvari.

sel3

 

Nekoliko praktičnih savjeta za selidbu

1.Kutije koje koristite za selidbu treba da budu čvrste i sigurne, bez obzira na vrstu materijala od kojeg su napravljene

2.Svaku stvar pakujte posebno, za ovo mogu da vam posluže stare novine. Ovo je veoma bitno za lomljive i osjetljive stvari poput čaša, tanjira, ramova, slika, i dr.

3.Obratite pažnju na raspored slaganja stvari u kutije. Na dno uvijek stavljajte stvari koje su veće, teže i čvršće, a preko njih one laganije i osjetljivije.

4.Praznine u kutiji popunjavajte papirom ili nekim drugim materijalom koji će učiniti da se stvari ne mogu pomjerati i tako biti osigurane da se prilikom selidbe ne oštete.

5.Svaka kutija treba da bude označena da bi se tačno znalo šta se u njoj nalazi što će bitno uticati na brzinu i praktičnost prilikom raspakivanja.

6.Dok spakujete kutije, zalijepite je i obilježite, a kutije nikada ne lijepite po dijagonali. Isto tako, trake je poželjno polijepiti i po dnu kutija kako bi se dodatne učvrstile i pri čemu se izbjeglo njihovo moguće pucanje.

7.Kutije nikada nemojte prepuniti, a isto tako obratite pažnju na težinu stvari koje one mogu da podnesu.

sel4

Ipak, danas mnogi ne mogu da izdvoje vrijeme da bi se pozabavili ovim životnim situacijama. Potrebe savremenog čovjeka s toga prilagođavaju i tržište na kojem ovaj problem može vrlo brzo i efikasno da se riješi. Agencije koje se bave selidbama tako mogu da vam ponude sve ono što vam je neophodno, od samog transporta, pa sve do toga da im prepustite sve i samo se pojavite na novoj lokaciji.

 

Poljednji put uređeno utorak, 30 novembar 1999 00:00

Ana Savić

Ana Savić

Ana je  blogerka i autorka iz Beograda. Uživa u pisanju i kreativnim poslićima. Trenutno radi kao freelancer za brojne websajtove. Smatra da i posao mora biti zadovoljstvo i da se svemu mora prići sa ljubavlju. Voli putovanja, DIY (uradi sam), stripove i knjige, te naučnu fantastiku. Anu možete pratiti ako je dodate na Google+.

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Pratite nas i na Fejsu