Kako saditi sadnice voća

Ocijeni tekst
(3 glasova)

 

Svako ko ima dvorište, makar i sa minimalnim prostorom, može da zasadi makar jednu voćku koja će za nekoliko godina biti korisna iz više razloga. Nagradiće nas pored hladovine divnim i zdravim plodovima, a i dugogodišnjim rađanje u čemu mogu da uživaju i generacije poslije.

 

Vrijeme sadnje

Najbolje vrijeme za sadnju je kada vegetacija miruje, odnosno u proljeće ili jesen, ili tačnije, negdje od septembra, pa do aprila. Iako je zima godišnje doba kada vegetacija miruje, u ovom periodu tlo nije pogodno jer je veoma vlažno i smrznuto, a najčešće i pod snijegom. Ipak, postoji nepisano pravilo, a to je da je sadnju voćaka ipak najbolje obaviti što ranije, osnosno početkom jeseni.

Plan i postupak sadnje

Svaka sadnica treba da bude dobro razvijena i zdrava. Na zdravoj sadnici treba da se odstrane svi oštećeni dijelovi, a ako je korijen izrazito razvijen, treba ga skratiti na 15 – 20 cm, i to oštrim makazama i ravno, a ne koso, da bi oštećenje što prije nestalo. Isto tako korijenje je dobro potopiti u 1% - tnu otopinu Cuprablau-a (koji može da se nađe u svakoj poljoprivrednoj apoteci), ilovače i prirodnog stajskog đubriva, a omjer treba da bude 1:1:1, na 24 – 48 časova. Ovo se prepručuje kako bi se korijenje navlažilo i obložilo česticama koje su hranjive i povećavaju ljepljivost sa tlom. Nakon toga, radi zaštite, potopiti ih u fungicide i streptomicin. Umjesto ovoga danas se veoma često upotrebljava otopina fitohormona.

Trap (jarak) u koji se sadi treba da bude dubok 50 cm, a sama širina treba da bude nešto veća od promjera same sadnice. Sadnica se postavlja u trap, a potom nasipa rastresitom zemljom, tako da se popune sve šupljine među korijenjem, a zatim se lagano potisne tako da se zemlja oko korijenja dobro slegne. Na kraju se nasipa cijeli trap, a samo korijenje treba da bude negdje oko 15 cm ispod površine tla. Ako je u pitanju hladnije podneblje, onda je preporučljivo da se na kraju postavi još jedan sloj slame, tako da se izbjegne nazeb sadnice.

Mlade sadnice traže posebnu njegu, pa ih tako treba zaštititi od različitih štetočina putem mrežice koja se obavija oko stabla ili proljećnim krečenjem donjeg dijela stabla. Isto tako, prve godine sadnicu je neophodno češće zalivati, naročito kada je u pitanju sušna godina. 

sadnja

 

 Postupak:

  • Pripremiti zemljište za sadnju – ono ne smije biti previše vlažno (blatnjavo), nego suho i rastresito
  • Iskopani trap zaliti vodom i staviti đubrivo (prirodno ili vještačko, kod vještačkog paziti da ne dođe u direktni kontakt sa korijenom)
  • Staviti prethodno pripremljenu sadnicu u trap i uraditi prema prethodno napisanom uputstvu
  • Na kraju je opet dobro zaliti

 

 sadnja2

Poljednji put uređeno sreda, 27 maj 2015 11:01

Marshall

Marshall

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Pratite nas i na Fejsu