Kako napraviti originalne vješalice

Ocijeni tekst
(1 Glas)

 

Kako je hodnik prostorija koja je najizloženija zbog svoje funkcije i položaja, tako je veoma bitno da zadovoljava  kako estetske, tako i praktičen kriterijume. Neophodno je da u njemu postoje ormari za kapute, obuću, torbe i slično. Često nam ograničen prostor to ne dozvoljava, pa su vješalice odlično rješenje. Iako su uglavnom neupadljive kao dio namješataja, one su neizostavne pri uređenju prostora. Kako ne bi bile samo obični funkcionalni predmeti, mi ćemo Vam dati primjer izrade originalnih vješalica, koje će sigurno biti korisne i praktične, ali isto tako lijepe i prilagodljive svakom enterijeru.

Za izradu ovih vješalica potrebno Vam je sljedeće:

1.Bukova daska

 daska

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.Okrugli drveni štapovi

stap


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.Tiple za postavljanje u zid

vijak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.Ljepilo za drvo

5.Boja (po Vašem izboru)

 

Postupak izgleda ovako:

1.Na dasci iscrtajte krugove (ili neke druge oblike) željene veličine, ako nemate šestar, za ovo Vam može poslužiti čaša, poklopac ili bilo koji drugi predmet okruglog oblika na osnovu kojeg je moguće olovkom iscrtati krug na dasci. Krugovi ne moraju biti iste veličine.

2.Krugove koje ste iscrtali isijecite ubodnom testerom, ili bilo kojom drugom koja Vam je dostupna a za sječenje preciznih linija.

3.Isječene krugove obradite papirom za finu obradu.

4.Okrugle drvene štapove isijecite, tako da Vam u njih može stati tipla. Oni će Vam poslužiti da se krugovi odmaknu od zida. Krugove izbušite da biste ih spojili sa isječenim drvenim štapovima, u čemu morate paziti na širinu odsječenog dijela drvenog štapa (ovaj dio postupka najlakše bi se uradio sa leptir svrdlom).

5.Krugove i dio štapa zatim spojite tako što ćete ih zalijepiti ljepilom za drvo, a zatim ostaviti neko vrijeme da se ljepilo osuši.

6.Dio štapa probušite na sredini da biste u njih uvrnuli tiplu. U ovom postupku preporučujemo posebne tiple koje sa jedne strane imaju milimetarski nastavak, a sa druge strane se mogu ušarafiti u tiplu za zid.

7.Preostaje Vam još da vješalice obojite u odabranu boju ili više njih, ali tako što se uklapaju u ostatak prostora.

vješalice

Postavite vješalice na zid, okačite na njih stvari i uživajte u Vašem originalnom djelu!

vjesalice 1

Poljednji put uređeno nedelja, 01 februar 2015 18:00

Ana Savić

Ana Savić

Ana je  blogerka i autorka iz Beograda. Uživa u pisanju i kreativnim poslićima. Trenutno radi kao freelancer za brojne websajtove. Smatra da i posao mora biti zadovoljstvo i da se svemu mora prići sa ljubavlju. Voli putovanja, DIY (uradi sam), stripove i knjige, te naučnu fantastiku. Anu možete pratiti ako je dodate na Google+.

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Pratite nas i na Fejsu