Kako do jeftinog vikend objekta

Ocijeni tekst
(5 glasova)

 

Ako imate parče zemlje na periferiji ili ste odlučili da isto kupite, a pritom ne možete da izdvojite novac za izgradnju bilo kakvog objekta, vikendice i sl, mi ćemo vam ponuditi nekoliko primjera na kojima ćete se uvjeriti da gradnja ne mora da košta mnogo.

 vikend

1.Naš prvi prijedlog je kontejner koji služi za skladištenje, pritom ne mora da bude nov, a dimenzije birajte prema sopstvenim željama. Ovaj praktični objekat možete da renovirate tako što ćete ga obući u novo ruho, a to može da bude opeka, drvo, i sl, ili ga jednostavno samo ofarbati i izolovati. Dovoljno je da ispred njega napravite drvenu terasu od drvenih letvica, na nju stavite sto, stolice ili bilo kakav drugi vrtni namještaj, a ostalo sve prema željama. Kafa, laptop, pogled u prirodu...Da li je potrebno više?

 

gradnja 2

Vikendica nastala spajanjem dva kontejera.

 

 

 

gradnja 3

Enterijer minimalistički uređenog kontejnera.

 

2. Za ovu drugu ideju neophodno je da prošetate periferijom i okolnim selima kako biste pronašli neki stari sijenik (prostor koji je koristio za skladištenje sijena), a koji se više ne koristi. Ono na šta treba da obratite pažnju jesu stupovi u podnožju, kakav je krov i grede na zidovima. Ako su očuvani i u dobrom stanju, kupite ga i postavite na vaš posjed, obložite laganim blokovima, ciglom, pjenobetonom ili drvetom i rezultat je prekrasna rustikalna vikendica u kojoj je pored toga vidljiva unutrašnja drvena konstrukcija.

gradnja 5

Cijeli enterijer obložen je knaufom, ali da bi se zadržala autentičnost i rustikalan izgled, stare grede i stubovi su vidljivi.

gradnja 6

U ovom enterijeru rustikalnost je postignuta drvenim materijalom, prostim trošnim podom, hrastovim daskama na zidovima i drvenom stolarijom. Sve to daje neodoljiv šarm vikendici i čini da odiše toplinom.

gradnja 7

Ipak, udobnost i toplina vikend prostora ne postižu se samo rustikalnim izgledom. Takav ambijent može da se dobije i klasičnim uređenjem kao što je to ovaj moderni, minimalistički prostor u kojem se pažljivo tople i prirodne zemljane boje.

gradnja 8

Kao i svuda, veoma je bitno obratiti pažnju na detalje koji će doprinijeti cjelokupnom izgledu udobnosti vikendice.

3. Ako ipak možete da priuštite kupovinu stare kuće ili vikendice koje ćete renovirati, onda je dovoljno da promijenite podove i stolariju. Ono na šta treba da obratite pažnju jeste sljedeće: da kuća nije potonula što bi značilo da su potporne grede trule i dotrajale, a isto tako takve ne smiju da budu ni donje grede, jer moraju biti zdrave, nosive i ne smiju biti pretjerano savijene. Preporuka je da kuća biti od hrastovog drveta, i na vama je tada samo da uživate u toploj i zdravoj atmosferi.

gradnja 9

4. Ako je vaš zemljišni posjed mali, i pritom nemate baš mnogo ideja, mi vam nudimo nekoliko primjera kako da to riješite i napravite pravi mali raj za užitak. Sve ovo ne traži mnogo materijalnog ulaganja, mnogo građe, jer vam treba samo puno mašte, volje, kreativnosti i topline. Ostalo sve će se uklopiti u sredinu, i pružiti vam nezamjenjiv užitak u sopstvenoj vikendici.

gradnja 10

gradnja 11

gradnja 12

gradnja 13

 

Poljednji put uređeno sreda, 06 maj 2015 10:04

Ana Savić

Ana Savić

Ana je  blogerka i autorka iz Beograda. Uživa u pisanju i kreativnim poslićima. Trenutno radi kao freelancer za brojne websajtove. Smatra da i posao mora biti zadovoljstvo i da se svemu mora prići sa ljubavlju. Voli putovanja, DIY (uradi sam), stripove i knjige, te naučnu fantastiku. Anu možete pratiti ako je dodate na Google+.

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Pratite nas i na Fejsu