Javorov sirup – čudesni kanadski zaslađivač

Ocijeni tekst
(3 glasova)

Koje zaslađivače koristite? Med, bijeli šećer, smeđi šećer? Ili, možda, javorov sirup?sirup Ukoliko još niste probali javorov sirup, krajnje je vrijeme da to uradite. Možete ga pronaći u radnjama organske hrane i u većim tržnim centrima. Ovaj čudesni, organski zaslađivač, porijeklom iz Kanade, možete koristiti za vafle ili palačinke, dodati ga u jogurt i zobene pahuljice ili ga koristiti kao preljev za salate, ribu i piletinu. Ne samo da je odličnog okusa,organski javorov sirup ima ogromne zdravstvene prednosti. U nastavku saznajte samo neke od njih.

 

Antioksidanti i antioksidantna svojstva

Organski javorov sirup obiluje antioksindantima. Vjerovali ili ne, javorov sirup sadrži preko pedeset oksidanata, koji djeluju protuupalno i antioksidantivno i mogu spriječiti brojne hronične i upalne bolesti, poput dijabetesa, raka, osteoporoze i Alzheimerove bolesti. Također, javorov sirup sadrži velike količine magnezija i cinka, koji održavaju srce zdravim i poboljšavaju imunitet.

Poboljšava i reguliše probavu

Zamijenite šećer i slične zaslađivače organskim javorovim sirupom u kuhinji i problemi sa plinovima i nadutošću, koje ste imali nakon konzumiranja prezaslađene hrane će nestati. Ukoliko ne želite potpuno izbaciti šećer iz recepta, možete smanjiti njegovu količinu i nadomjestiti je javorovim sirupom.

Oporavak mišića

Organski javorov sirup je odličan izvor mangana, koji pomaže kod oštećenih stanica i oporavka mišića. Nadalje, mangan iz javorovog sirupa čuva kosti i održava normalan nivo šećera u krvi.

Obiluje hranjivim materijama

Organski javorov sirup sadrži esencijalne hranjive tvari, kao što su cink, željezno, kalcij i kalij. Cink podržava reproduktivno zdravlje i pomaže u zaštiti od gripe i virusnih infekcija. Jedna četvrtine šoljice javorovog sirupa sadrži više kalija od jedne četvrtine šoljice mlijeka i više kalija nego banana.

Negativne posljedice konzumiranja javorovog sirupa

Bez obzira na brojne zdravstvene prednosti konzumiranja javorovog sirupa, nemojte skrenuti s uma da je javorov sirup još uvijek samo tekući šećer. Prevelik unos šećera u organizam može povećati rizik od pretilosti, dijabetesa, nezdrave razine masti i kolesterola u krvi i visokog krvnog pritiska, tako da, bez obzira na brojne zdravstvene beneficije, vodite računa da koristite javorov sirup u ograničenim količinama.

Par brzih ideja za posluživanje javorovog sirupa

  • Javorov sirup daje čaju i kafi jedinstven okus.
  • Naspite malo javorovog sirupa po zobenim pahuljicama i preko njega pospite grožđice i orahe.
  • Dodajte javorov i sirup na kuhani, slatki krompir.
  • Kombinirajte javorov sirup sa sokom od naranče ili sosom od soje.
  • Dodajte javorov sirup na tost, premazan puterom od kikirikija i narezanim bananama.
Poljednji put uređeno nedelja, 10 februar 2013 10:25

Merima

Merima

Po struci magistar engleskog jezika i književnosti. Studije  završila na Filofofskom fakultetu u Sarajevu. U slobodno vrijeme, između ostalog, voli da čita sve što  dođe pod ruku, a naročito je oduševljava ruska književnost. Također, voli da piše poeziju. Opisuju je kao tvrdoglavu, marljivu i svestranu osobu, koja nikada ne odustaje.

Facebook |Google +

Pratite nas i na Fejsu