Šta je SEO optimizacija

Ocijeni tekst
(1 Glas)

 

Naziv SEO optimizacija potekao je od engleske riječi Search Engine Optimisation, a u doslovnom prevodu bi značilo prilagođavanje sajta pretraživačima. Ovo podrazumijeva skup nekoliko aktivnosti koje treba da budu na profesionalnom nivou, a tiču se vizuelnog, tekstualnog, raznih korisnih informacija, a ono što je veoma bitno jesu ključne riječi koje se u tekstu koji se nalazi na sajtu ponavljaju nekoliko puta. Ove ključne riječi su u stvari riječi koje korisnik interneta u namjeri da potraži određeni sadržaj ili informacije ukucava u neki od pretraživača, i na osnovu njih dobija željene rezultate.

Kvalitet sajta je najbitnija stavka, koji je iznad svega ostalog, a sve ostalo dodatno može da poboljša i utiče na posjećenost sajta, kao što su prethodno navedene ključne riječi, zatim posebno plaćeni Google-ovi oglasi, kao i na drugim pretraživačima, itd.

Samo ponavljanje i učestalost ključnih riječi neće postići ništa, osim da se stavi zabrana na vaš sajt, jer interes pretraživača je da na prvim mjestima budu pozicionirani oni sajtovi koji su izuzetno kvalitetni u svakom smislu, jer na taj način i pretraživači čuvaju svoj rejting. Tako će visoko pozicionirati oni sajtovi koji su najmjerodavniji i najkvalitetniji, a to inicira da će oni svakako biti i najposjećeniji.

Ovaj proces prvo započinje detaljnom analizom kako vaše stranice, tako i drugih web stranica koje su vam konkurencija, iz čega donosite zaključak i uvid u ključne riječi i pojmove koji posjetioci najviše traže kako bi dobili željene rezultate. Naime, korisnici pretražuju internet tako što u pretraživač upisuju ključne riječi ili pojmove i tako dobijaju željene rezultate koji su razvrstani po redoslijedu. Najbolji na prvim pozicijama, a samim tim i najposjećeniji web sajtovi. Cilj svakog vlasnika web sajta jeste da je on što kvalitetniji, da je ispred svoje konkurencije, te da što bolje predstavi ono svoje usluge i proizvode koje nudi. Ovo naravno podrazumijeva da on bude uspješan u poslu i da putem web sajta privuče one koji će koristiti te usluge, kupiti ponuđene proizvode, i sl.

seo1

SEO optimizacija je zasigurno najmoćnija internetska marketing tehnika koja donosi pouzdane rezultate u rezultatima pretraživanja, a internet jedna od najmoćnijih marketing medija koji u odnosu na sve ostale medije donosi najviše posjetilaca i mušterija. To je prirodno, jer je danas internet dostupan gotovo svima i u svakom trenutku, te na taj način potražilac/mušterija/korisnik najlakše i najjednostavnije dolazi do onog što želi. Dovoljno je samo da ukuca pojmove i ključne riječi i da bude zatrpan svim što želi.

Zadatak SEO stručnjaka jeste da vašu stranicu dovede do prvih pozicija, te da u „očima“velikih internetskih kuća, poput Google-a, učini da ona izgleda najkvalitetnije i najmerodavnije. Optimimizacijom će web stranica biti mnogo „vidljivija“ na internetskim pretraživačima korisnicima, što je jedan od najbitnijih puteva za dobro poslovanje.

seo2

Poljednji put uređeno utorak, 30 novembar 1999 00:00

Marshall

Marshall

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Pratite nas i na Fejsu