Povezivanje računara i smart telefona putem mobilnih aplikacija

Ocijeni tekst
(0 glasova)

Da li ste jednom došli u priliku u kojoj vam je neophodno da povežete računar sa pametnim telefonom, a da pritom niste imali USB kablove ili web servise koji služe za sinhronizaciju podataka? Naravno, ova situacija se veoma jednostavno rješava, jer postoje vrlo jednostavne aplikacije koje veoma brzo prevazilaze ovaj problem. Jedino što je neophodno jeste da aplikacije skinete sa Google Playa ili App Storea.

Već je odavno i „pticama na grani“ jasno da su smartphone-i najpopularniji gadgeti na svijetu, te ne čudi činjenica da se na tržištu javlja sve veći broj aplikacija koje mogu jednostavno da povežu računar i gadget. Odlučili smo stoga da se pozabavimo aplikacijama koje se nude za Android i iPhone telefone i šta sa njima može da se uradi. Činjenica je da je mnogo lakše koristiti aplikaciju koja će putem Wi-Fi mreže ili interneta povezati telefon i računar, ali i istina da za to veoma često nemamo opremu.

Zato su tu aplikacije. Osim što nam nude mogućnost povezivanja bežično, one nude još niz pogodnosti – slanje SMS poruka, prebacivanje fotografija, muuzike, video-snimaka, te još mnogo toga. Ipak, ove aplikacije mogu da koriste samo dvije već prethodno spomenute platforme, Android i Ios. Bez obzira na ovu činjenicu, prema statistikama pametne telefone koristi oko 85-90 % populacije, ili svi oni kojima bi mogućnosti koje nude aplikacije mogle da zatrebaju.

apl1

 AirDroid aplikacija

 MS Windows sadrži odličan sastav za dijeljenje sadržaja između računara koji su u mreži. Jedan računar pravi „grupu“, a ostalim računarima daje šifru, i za nekoliko trenutaka svi su umreženi.Ovo fantastično rješenje Microsofta tako omogućava da svaki računar dijeli sve što poželi, a svi ostali mogu tome da pristupe kad god je računar upaljen. Ipak, u ovom slučaju nisu podržani svi telefoni, bez obzira da li je to smartphone ili ne, ali postoji način da se i to riješi. Aplikacija koja ovo rješava zove se „AirDroid“, a po mnogima ona je ujedno i najbolja aplikacija, korisna, jednostavna, a sa svakom novom verzijom nudi niz mogućnosti. Sve što treba da se desi, jeste da na istu mrežu spojite Android telefon i računar.

Najjednostavniji način da preko ove aplikacije spojite računar i telefon je sljedeći:

Uključite ovu aplikaciju na svom telefonu nakon što je spojen na lokalnu mrežu, a potom pogledajte koju IP adresu je dobio vaš telefon (ona bi otprilike trebala da bude tipa 194.119.1.11:xxx), a potom se ona upisuje (zajedno sa portom) u web pregledač i tada se javlja mogućnost povezivanja sa telefonom. U web pregledaču neophodno je još jednom pritisnuti „Accept“, a to se podrazumijeva i za mobilni uređaj. Poslije toga ste povezani, i možete da radite sve što želite, slati SMS poruke (individualno ili grupno), prebacivati aplikacije, datoteke, napraviti backup, slati linkove direktno na telefon (oni će se automatski otvoriti u defaultnom web pregledaču na telefonu, itd.

 

 Aplikacija Pushbullet

Ova aplikacija se takođe pokazala kao dobra, jer ima i nekoliko originalnih mogućnosti koje prethodna aplikacija nema. Odlikuju je jednostavnost i brzina prilikom postavljanja, a pritom je i besplatna. Korištenje ove aplikacije započinje povezivanjem sa Google korisničkim računom. Takođe, možete/morate skinuti i dodatak za Chrome web preglednik na koji ćete se spojiti sa Google računom. Ono što je interesantno jeste da na računaru možete imati neograničeno Pushbullet uređaja (pr. dva pametna telefona, računar, tablet, u jednom potezu), ali to podrazumijeva da na svima njima morate imati ovu aplikaciju i biti spojeni na isti Google račun. U pregledniku ili na web stranici pushbullet.com te uređaje možete da vidite, i da izmjenjujete podatke među njima. Nakon što su spojeni Chrome web preglednik (ekstenzija) i smartphone, razmjena podataka može da počne. To podrazumijeva notifikacije, odnosno, datoteke do veličine 25 MB, linkove (text notes), web adrese, itd. Kada na uređaju imate ovu aplikaciju, u gornjem desnom uglu pojaviće se njena ikonica, i svaki put kad vidite nešto zanimljivo, klikom na nju možete da pošaljete to na računar. Ovdje još treba da spomenemo „notification mirroring“, odnosno prikazivanje notifikacije na ekranu računara svaki put kad primite bilo kakvu informaciju (poziv, poruku, i sl.)

 apl4

WiFi File Transfer aplikacija

I za kraj je preostala aplikacija koja je veoma jednostavna i nema nikakve dodatne mogućnosti, osim osnovne – povezivanja telefona i računara, te prebacivanje podataka u oba smjera. Ipak, ako poželite više od toga, i ovaj problem može da se riješi, a njega rješava transfer. Kao i kod AriDroida, treba da se provjeri IP adresa koju je dobio telefon (a koja će vjerovatno biti nešto slično kao 193.196.X.X), a potom na kraju treba da imate port, koji možete i sami ručno da postavite. Kada to vidite, otvorite web preglednik na računaru, upišite IP adresu zajedno sa portom, te će vam se tada otvoriti mogućnost da pregledate podatke na uređaju bez obzira na to da li se oni nalaze na telefonu ili SD kartici. Podaci se razmjenjuju drag'n'drop metodom, a pregled podataka isti je kao kad na računaru pregledate podatke u file manageru.

apl2

 

Poljednji put uređeno utorak, 30 novembar 1999 00:00

Više iz ove kategorije: « Šta je SEO optimizacija
Ana Savić

Ana Savić

Ana je  blogerka i autorka iz Beograda. Uživa u pisanju i kreativnim poslićima. Trenutno radi kao freelancer za brojne websajtove. Smatra da i posao mora biti zadovoljstvo i da se svemu mora prići sa ljubavlju. Voli putovanja, DIY (uradi sam), stripove i knjige, te naučnu fantastiku. Anu možete pratiti ako je dodate na Google+.

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Pratite nas i na Fejsu