Kako napraviti originalne Rafaelo kuglice

Ocijeni tekst
(5 glasova)

 

Sigurno ste svi bar jednom posegnuli za receptom Rafaelo kuglica, nadajući se da će bar približno imati ukus kao one koje kupujemo u prodavnicama. Ipak, iako postoji bezbroj recepata, nijedan nije dao ukus identičan onim kupovnim.

Ovo je recept poslije kojeg sigurno nećete posegnuti za drugim, niti biti u dilemi čime da se pohvalite kada su u pitanju vaše kulinarske sposobnosti. Oni koji su ovo već isprobali nemaju dilemu – u samom srcu Rafaelo kuglice sakriven pečen badem, obgrljen kokosom i njegovom prekrasnom kremom, a sve to uvijeno u lagani, hrskavi i prozračni krispi plašt, sa bijelom čokoladom i kokosom... Možete li da mu odolite?

rafaelo1

 

Rafaelo kuglice

Sastojci:

100 ml slatkog kondenzovanog mlijeka
100 g neslanog maslaca
100 g  kokosa
100 g  krem sira (philadelphia, abc, i sl.)
4 kašičice tečnog meda ili agavinog sirupa
100 g cijelih prženih badema (ili lješnika)

Za oblaganje rafaela:

50 g Rice Krispies ili Cheerios
300 g bijele čokolade (otopljene)
200 gr kokosa

Postupak:

Bademe prepržite u tavi ili u pećnici na 200 stepeni, a otprilike desetak minuta. Nakon toga ih ostavite da se ohlade.
Na umjerenoj temperaturi otopite maslac i slatko kondenzovano mlijeko, sve dok ovi sastojci ne postanu ujednačena homogena smjesa. U smjesu potom dodajte kokos, dobro sve izjednačite, a zatim ostavite da se potpuno ohladi. Dok čekate da se smjesa ohladi, ručno umutite omekšali sir sa sa tečnim medom ili agavinim sirupom, a zatim to dodajte u ohlađenu kokos smjesu. Sve potom dobro ujednačite, te ostavite oko 30 min. kako biste mogli da oblikujete kuglice. Kad se smjesa dovoljno stegla, uzimajte malu količinu smjese veličine velikog lješnika, a u smjesu stavite prženi badem i oblikujte kuglice. Sameljite malo krupnije Rice Krispies ili Cheerios, pa svaku kuglicu sa bademom dobro uvaljajte u pripremljenu mljevenu smjesu krispija tako da se dobro zalijepi za kuglice i stavljajte na tacnu tako da budu odvojene jedna od druge, a potom ih ostavite oko 30 minuta da se stegnu. Nakon toga istopite bijelu čokoladu i pripremite kokos. Svaku kuglicu umočite u čokoladu, i odmah je uvaljajte u kokos. Prilikom umakanja u čokoladu višak ocijedite.

Od ove mjere dobije se oko 35-40 kuglica, zavisno od veličine. Prijatno!

 rafaelo2

Poljednji put uređeno ponedeljak, 26 januar 2015 21:53

Ana Savić

Ana Savić

Ana je  blogerka i autorka iz Beograda. Uživa u pisanju i kreativnim poslićima. Trenutno radi kao freelancer za brojne websajtove. Smatra da i posao mora biti zadovoljstvo i da se svemu mora prići sa ljubavlju. Voli putovanja, DIY (uradi sam), stripove i knjige, te naučnu fantastiku. Anu možete pratiti ako je dodate na Google+.

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Pratite nas i na Fejsu