Kako napraviti domaće mlince

Ocijeni tekst
(0 glasova)

Mlinci su veoma jednostavni za pripremu, a tradicija pripremanja ovog jela veoma je duga, čemu doprinosi i mali i svakidašnji broj sastojaka. Za njihovo pripremanje neophodna su samo tri sastojka – brašno, so i voda. Iskusne domaćice reći će vam da je ovo jelo veoma jednostavno za pripremu i da se sastojci stavljaju „otprilike“, a mi vam nudimo recept koji će sigurno postati veoma čest na vašem jelovniku.

mlinci1

 

Tijesto za mlince

Potrebno je:

  • 400 g brašna
  • 2 dcl vode
  • 1 čajna kašika soli

Iako mlince možete da pravite od različitih vrsta brašna, najbolje je ipak da koristite prosijano oštro brašno u koje ćete dodati manju količinu glatkog brašna (dvije, tri velike kašike). Na ovu količinu može da se doda i jedno jaje, ali to nije nužno, niti bitno mijenja kvalitet smjese.

Od navedenih sastojaka zamijesi se tijesto koje ne smije da bude ljepljivo i treba da podsjeća na razmekšani plastelin. Dakle, tijesto ne smije da bude tvrdo, a slično je tijestu koje se priprema za slatke i slane pite (tako da se i ono može iskoristiti za mlince, što su veoma često i činile naše bake). Kada se tijesti umijesi i postane homogena masa, neophodno je da odstoji pola sata, pokriveno krpom jer ne smije da se osuši. Tijesto koje dovoljno odstoji prilikom pečenja raste i dobija lijepu zlatno-žutu boju. Kada tijesto dovoljno odstoji, podijeli se na 10-ak manjih dijelova koji se razvaljaju na podlozi na koju je stavljeno brašno. Debljina na koju ćete razvaljati mlince treba da bude negdje oko 2 mm. Oblik nije bitan (krugovi, pravougaonici), jer se u konačnici trgaju na komade.

mlinci2

Pečenje mlinaca

 

Pečenje mlinaca može da bude na dva načina, zavisno od vašeg ukusa i mogućnosti.

1. Pečenje mlinaca na tavi

Ovaj način pečenja datira iz davnih vremena kada su domaćice mlince pripremale tako što su ih pekle na vrućoj ploči peći na drva. Kako većini takva peć više nije dostupna, tako mlince možemo peći u tavi na štednjaku. Za ovakav postupak pečenja neophodna je jako ugrijana tava i visoka temeratura, a mlinci se peku tako što se kratko stave na tavu i peku sa obje strane sve dok ne dobiju karakteristične krugove zlatno-žute boje. Kada su mlinci pečeni treba ih staviti na krpu da se ohlade, i spremni su za upotrebu. Ako se radi o većoj količini koja treba da stoji, onda ih je neophpdno prvo staviti u papirnu vrećicu i ostaviti dan, dva da se prosuše na vazduhu. Nakon toga mogu da se čuvaju u plastičnoj posudi ili vrećici.

2.Pečenje mlinaca u pećnici

Ako se odlučite za pečenje mlinaca u pećnici, tada je neophodno pećnicu zagrijati na temperaturu od 230 stepeni, a ujedno i lim za pečenje. Kad je pećnica dovoljno ugrijana, na vrući lim stavljaju se mlinci zajedno s papirom na pečenje. Pečemo ih sve dok ne dobiju lijepu zlatno-žutu boju, a nephodno ih je okrenuti i zapeći sa obje strane. Gotove mlince kao u prethodnoj varijanti opet stavljamo na krpu da se ohlade. Ovako pečeni mlinci su suhi i tvrdi i mogu se odmah staviti u zatvorenu posudu na čuvanje. Ako mlince želimo odmah pripremiti, natrgamo ih na manje komade i prelijemo ključalom slanom vodom i ostavimo da odstoje oko 5 minuta, zatim ih procijedimo (i naravno prelijemo masnoćom od pečenja), te poslužimo.

 

 

 

 

 

Poljednji put uređeno ponedeljak, 16 februar 2015 14:15

Ana Savić

Ana Savić

Ana je  blogerka i autorka iz Beograda. Uživa u pisanju i kreativnim poslićima. Trenutno radi kao freelancer za brojne websajtove. Smatra da i posao mora biti zadovoljstvo i da se svemu mora prići sa ljubavlju. Voli putovanja, DIY (uradi sam), stripove i knjige, te naučnu fantastiku. Anu možete pratiti ako je dodate na Google+.

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Pratite nas i na Fejsu