Kako ispeći najbolje jaje na oko

Ocijeni tekst
(1 Glas)

 

Previše masnoće, žumance ili bjelance koje se razlijeva, zagorjelo, jaje bez oblika, i slično, sigurno je pojava koja se gotovo svima dešava. Kako je pripremanje jajeta gotovo ritual, tako će ovih nekoliko savjeta sigurno biti korisni da uživate u nabolje pripremljenom jajetu na oko. 

jajeee

 

1.Vještina razbijanja jajeta je veoma bitna, pa je zato neophodno da savladate prvo nju. Ona podrazumijeva razbijanje jajeta od ivicu činije, ali umjerenim udarcem koji neće dovesti do razbijanje ljuspica u komadiće, povlačenja bjelanceta sa ljuspom ili probijanje žumanceta.

jaje razbijanje

2.Jaje se razbija blizu tiganja, kako se ne bi razlilo prilikom prebacivanja. Iz istog razloga, jaje prilikom stavljanja u tiganj treba približiti srkroz njegovom samom dnu kako bi zadržalo oblik.

jaje stavljanje

3.Temperatura ulja ne smije biti prejaka, nego umjerena. Prevruć tiganj na bjelancetu stvara mjehuriće, a ivice postaju zagorjele i smeđe. Donji sloj jajeta pritom zagori, dok gornji ostaje nepečen, pa se preporučuje umjerenost prilikom zagrijavanja. Najpogodniji tiganj za pečenje jajeta je od teflona ili kovanog gvožđa.

jaje 3

4.Ako je po Vašem ukusu jaje koje je zapečenije, onda morate da ga pažljivo i polako okrenete širokom špartulom. Takođe, u ovom slučaju možete da stavite više masnoće kako biste sigurno postigli da jaje ostane cijelo i da se žumance ne razlije dok ga budete vadili iz tiganja.

jaje prijtno

Poljednji put uređeno nedelja, 01 februar 2015 16:56

Ana Savić

Ana Savić

Ana je  blogerka i autorka iz Beograda. Uživa u pisanju i kreativnim poslićima. Trenutno radi kao freelancer za brojne websajtove. Smatra da i posao mora biti zadovoljstvo i da se svemu mora prići sa ljubavlju. Voli putovanja, DIY (uradi sam), stripove i knjige, te naučnu fantastiku. Anu možete pratiti ako je dodate na Google+.

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Pratite nas i na Fejsu