Indija – zemlja čarobnih začina

Ocijeni tekst
(0 glasova)

 

Indija, druga najmnogoljudnija zemlja u svijetu, smještena u južnoj Aziji, a zbog svog položaja, koji podrazumijeva različite klimatske okolnosti, ova zemlja tako i posjeduje najraznovrsniju kuhinju i ogromnu kulinarsku baštinu. Naziva se još i zemlja čarobnih začina, od kojih su mnogi još davno našli mjesto i na policama evropskih kuhinja. Kako je po svemu ova zemlja skup različitosti, tako se i njena kuhinja sastoji od neizmjerno mnogo jela koja su bogata aromom, mirisima, ukusima, i koja nisu ljuta, suprotno vjerovanjima jednog Evropljanina. Svako jelo podešava se prema ukusu, pa se u skladu stim koriste i vrste, kao i prisustvo začina. 

zacini1

 

Čarobni indijski začini

Cury predstavlja zaštitni znak ove zemlje, a specifičan je jer u sebi sadrži preko trideset različitih začina. Tzv. Žuta cury smjesa prisutna je i na našem tržištu, a pored njega, Indija se vezuje i za mnoštvo drugih začina kao što su šafran, hing, crveni i zeleni čili, biber, kim, lovor, i mnogi drugi. Od aromatičnog povrća u indijskoj kuhinji najprisutniji su bijeli i crveni luk, te đumbir, koji su neizostavni u pripremaju najvećeg broja jela. Iako je svak dio ove zemlje ima različitu kulinarsku kulturu, ono što je svim zajedničko jeste veoma velika upotreba žitarica poput pšenice, kukuruza, riže, prosa, i drugih, koje se najčešće pripremaju sa pasuljom (dhalom) i lećom, uz neizostavne cury umake. Takođe, veoma česta je i upotreba mliječnih proizvoda, od kojih se najviše koristi jogurt. Ono po čemu je Indija još specifična, jeste veliki broj stanovnika koji se opredjeljuje za vegeterijansku ishranu, dok je upotreba mesa specifična za neke pokrajine, i tada su u upotrebi piletina, jagnjetina i jaretina, vrlo rijetko svinjetina (zbog ishrane ove životinje), a konzumacija govedina je svetogrđe jer je krava u Indiji sveta životinja od koje se uzima samo mlijeko. 

zacini3

Ako se jednom nađete u ovoj šarolikoj zemlji i isprobate neko od tradicionalnih indijskih jela, bitno je da zaboravite na lijevu ruku, jer se njeno korištenje smatra nepristojnim, ako ste pak ljevak, to morate u potpunosti biti, i to dokazati tako što ćete prilikom objedovanja zaboraviti da imate desnu ruku.

indijjja

 

 

Poljednji put uređeno utorak, 30 novembar 1999 00:00

Marshall

Marshall

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Pratite nas i na Fejsu