Kako odabrati veš mašinu

Ocijeni tekst
(0 glasova)

 Iako je kućni budžet presudna stvar prilikom kupovine bilo čega, naredni tekst olakšaće vam da uštedite novac, ali i vrijeme, jer ćemo pokušati da objasnimo sve ono na šta biste trebali obratiti pažnju prilikom kupovine veš mašine.

Prilikom kupovine i izbora veš mašine neophodno je obratiti pažnju na nekoliko faktora: energetski razred, prostor sa kojim raspolažete u domu, kapacitet, dodatne opcije (broj obrtaja, programske funkcije, i sl.)

U današnje vrijeme kao najbitniji faktor prema kojem se formira i sama cijena, ističe se energetski razred u koji je veš mašina svrstana. Tako možete da birate između A, B, C ili D razreda, a sam izbor nije jednostavan pogotovo ako je budžet limitiran. Greška prilikom izbora i korištenja može da vas košta mnogo više nego što je razlika u cijenama različitih modela.

massina

 

Prostor na kojem planirate da postavite veš mašinu treba da bude definisan i prethodno određen kako ne biste došli u situaciju da se nađete u problemu vezanim za punjenje veš mašine, odvod, i sl. Ovdje treba da se pobrinete i za mogućnost kupovine veš mašine za sušenje i njeno postavljanje, jer je tada veoma bitno uskladiti dimenzije veš i mašine za sušenje zbog postavljanja jedne iznad druge zbog nedostatka prostora, i sl.

Treći faktor na koji treba da obratite pažnju je centrifuga koja bi trebala da bude visokog kvaliteta. Što je veći broj obrtaja, to je u ishodu veš više suh i pogodniji za brže sušenje, a vaša omiljena garderoba tako će biti brže spremna za ponovno nošenje.

Četvrti faktor je kapacitet mašine, odnosno broj kilograma koji veš mašina može da primi. Ovdje treba da uskladite svoje potrebe i broj članova, ali svakako treba uzeti u obzir da su mašine sa većim kapacitetom one koje više štede. Ukoliko mašina nije namijenjena većem broju članova, tada nije ni ekonomično ni praktično kupovati onu većeg kapaciteta. Naravno, ovdje je veoma bitna stavka prilikom izbora veš mašine većeg kapaciteta posjedovanje stabilizatora koji omogućava normalan rad mašine i kada nije popunjen njen maksimalni kapacitet, jer je veoma često neophodno oprati samo nekoliko stvari (odvojeno od ostalog veša, i sl.).

Kada odaberete u skladu sa prethodnim stavkama veš mašinu koja je najbolja za vas, kako bi ona bila funkcionalna u nekom dužem periodu, potrebno je znati i pridržavati se nekoliko stvari. Naime, veš mašina je veoma složen aparat koji je neophodno održavati sa izrazitom pažnjom, pa iz tog razloga pridržavajte se sljedećih savjeta:

1.Nikad ne postavljajte mašinu na neravnu površinu, jer zbog njenog načina rada i unutrašnje neravnoteže može doći do pomjeranja i mehaničkih oštećenja dijelova unutar same mašine.

2.Pobrinite se da redovno čistite filter jer se veoma često desi da se u mašini nađu stvari koje ne bi trebale, a koje pritom sprečavaju drenažu vode, što može prouzrokovati poplave, zaglavljivanje nekih od vitalnih dijelova mašine, i sl.

3.Obavezno koristite sredstva koja sprečavaju i uklanjaju kamenac, jer se isti gomila na svim unutrašnjim dijelovima, smanjuje protok vode, otežava rad i funkcionalnost mašine, dovodi do oštećenja.

4.Ako planirate putovanje ili neko duže odsustvo iz kuće, neophodno je zatvoriti dovod vode, a vrata na mašini ostaviti otvorena.

5.Ne pretrpavajte mašinu, neka uvijek ima bar malo prostora kako bi bilo obezbijeđeno da ne radi pod punim opterećenjem.

6.Izbjegavajte velike količine hemijskih sredstava za pranje veša, naročito deterdženta kako ne biste morali da koristite i dodatnu količinu vode za ispiranje. Takođe, pobrinite se za kvalitet istog.

masina 1

Na kraju, pročitajte uputstva i sve ono što piše u servisnoj knjižici. Svaki proizvođač uređaja ima nešto specifično što je vezano za njegov proizvod, kao i uputstvo kojeg se treba pridržavati da bi mašina radila duži vremenski period kako biste ostvarili pravo na garanciju, koja je isto tako jedna od bitnih stavki, kao i njeno eventualno servisiranje.

Doživite je kao svoga saučesnika koji će vam olakšati život i uštedjeti vrijeme, i svaki put sjetite se toga kad vaš dom zamiriše čistoćom, svježinom i toplotom. Bez toga dom i nije dom. 

Poljednji put uređeno subota, 26 septembar 2015 11:54

Ana Savić

Ana Savić

Ana je  blogerka i autorka iz Beograda. Uživa u pisanju i kreativnim poslićima. Trenutno radi kao freelancer za brojne websajtove. Smatra da i posao mora biti zadovoljstvo i da se svemu mora prići sa ljubavlju. Voli putovanja, DIY (uradi sam), stripove i knjige, te naučnu fantastiku. Anu možete pratiti ako je dodate na Google+.

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Pratite nas i na Fejsu