Nekoliko savjeta za kupovinu nekretnine

Ocijeni tekst
(0 glasova)

 

Došao je dan kada ste obezbijedili materijalna sredstva i odlučili napokon na kupovinu nekretnine. Sljedeće što je veoma bitno jeste da znate sami šta želite, šta su Vaši prioriteti i da veoma strpljivo, oprezno i detaljno pristupite kupovini Vašeg novog stana. Na današnjem tržištu postoji veliki izbor kada su u pitanju nekretnine, pa je neophodno prvo da znate koliki stan želite i možete da priuštite, i u kojem dijelu grada. Dakle, kada budete imali jasan cilj i ideju šta želite, tek onda krenite u potragu za istim, jer u nedostatku ovog samo još više možete biti u nedoumici prilikom odluke o kupovini. Prije nego što odete na „teren“ pregledajte i sve portale koje se bave prodajom nekretnina, a zatim pogledajte detaljno i temeljno što veći broj stanova. Prilikom razgledanja ne zaboravite da vjerujete i sopstvenom instinktu, kao i Vašem osjećaju ugodnosti/neugodnosti. Nakon što ste vidjeli dovoljan broj stanova, napravite sebi listu za svaki, stavljajući na jednu strane prednosti, a na drugu nedostatke. Kada je u pitanju novogradnja, bilo bi dobro provjeriti kakva je gradnja predviđena urbanističkim planom, te kakvi su planovi što se tiče objekata oko same zgrade koji bi u skorijoj budućnosti mogli da naruše mnogo toga, kao što je, npr. predivan pogled sa terase. Naravno, prilikom svake kupovine najbolje je povesti stručnjaka koji će Vam dati savjete prilkom procjene, ali u nedostatku istog nudimo Vam neke kriterijume koji će Vam sigurno biti pomoć i smjernica prilikom kupovine stana.

 

prostorije

 

 

1. urbanistički kriterijum (infrastruktura naselja, položaj zgrade unutar naselja, opremljenost, dodatni sadržaj naselja, saobraćajna povezanost, javne površine i parkovi)

 

2. arhitektonsko-građevinski kriterijum (položaj stana unutar zgrade, kvadratura, orjentacija stana, osvjetljenost uopšte i u odnosu na kvadraturu, broj prostorija i njihova dispozicija unutar stana, međusobna povezanost i odnos prostorija, estetski kriterijum kada je u pitanju zgrada i stan)

 

3. inženjerski (stručni )kriterijum podrazumijeva kvalitet gradnje, zvučnu i toplotnu izolaciju, i sl.

 

4. lični / sujektivni kriterijumi (udaljenost od radnog mjesta, vrtića, raspored prostorija, itd.)

 

raspored STANA

 

 

Svaka prostorija treba da ima i svoju namjenu svrhu, pa su ovo neki elementi na koje treba da obratite pažnju:

 

 

Ulazni hodnik – njegova namjena je da štiti od buke i hladnoće, a ima funkciju odlaganja kaputa, obuće, i dr. Pošto treba da obezbijedi najkraću vezu sa svim prostorijama, njegova najbolja pozicija je centralna.


Dnevni boravak – predstavlja dio stana u kojem čovjek provodi najviše vremena, stoga mora biti prostran. Treba da bude u najkraćoj vezi sa kuhinjom, trpezarijom i hodnikom.


Kuhinja – može da bude odvojena prostorija ili da čini zajedničku cjelinu sa dnevnim boravkom i trpezarijom.


Trpezarija – može da bude odvojena, ali tako da ima najbližu vezu sa kuhinjom ili može sa njom činiti cjelinu.


Spavaća soba - mora biti smještena u najmirnijem dijelu stana, a za jednu osobu preporučljivo je minimalno 6m2.


Kupatilo - mora imati vezu iz hodnika kako bi bilo dostupno svim ukućanima, a istovremeno biti bliže spavaćoj sobi. Kada je to moguće, poželjno je imati poseban wc u ulaznoj zoni stana.

 

uglovnica 2

 

 

Kada ste učinilo sve neophodno i izabrali budući životni prostor, možda ne bi bilo loše da provjerite još jedno, ko su Vam komšije. Narodna poslovica kaže da dobar komšija zlata vrijedi, ako vjerujete u vrijednost zlata, prije nego što uzmete ključ u ruke, provjerite još i ovo, ne košta Vas ništa. Sretno!

Fotografije u tekstu su zgrade koje je izradilo preduzeće Gradid iz Gradiške i ukoliko Vam je potreban Stan u Gradišci pogledajte šta još imaju u ponudi.

 

Poljednji put uređeno nedelja, 01 februar 2015 18:01

Ana Savić

Ana Savić

Ana je  blogerka i autorka iz Beograda. Uživa u pisanju i kreativnim poslićima. Trenutno radi kao freelancer za brojne websajtove. Smatra da i posao mora biti zadovoljstvo i da se svemu mora prići sa ljubavlju. Voli putovanja, DIY (uradi sam), stripove i knjige, te naučnu fantastiku. Anu možete pratiti ako je dodate na Google+.

Pratite nas i na Fejsu