Kako se predviđa dugoročna vremenska prognoza

Ocijeni tekst
(1 Glas)

Prognoziranje vremena i meteoroloških prilika podrazumijeva nastojanje da se tačno predvide vremenske prilike na određenom području. Prognoze mogu da budu kratkotrajne i dugoročne. Prva vremenska prognoza desila se davne 1848. godine, i ona nije bila potpuno tačna i pouzdana, ali sa razvojem tehnologije i unapređenjem znanja prognoziranje vremena je danas mnogo preciznije, a prognozira se i dugoročno. Kada je riječ o dugoročnim vremenskim prognozama, nemoguće je potpuno tačno odrediti i procijeniti vremenske uslove, jer dugoročna procjena podrazumijeva određivanje vremenskih uslova na narednih nekoliko dana, sedmica, pa i mjeseci. 

vreme2

Svjetske meteorološke stanice mjerenje atmosferskih prilika obavljaju u prosjeku na svaka tri sata, a nakon toga se šalju utvrđene sinoptičke vrijednosti u trinaest glavnih meteoroloških stanica. Vrijednosti se potom analiziraju uz pomoć najsavremenijih sofisticiranih softvera i brzih kompjutera, koje potom stručni meteorolozi obrađuju i donose konačne rezultate. Pored velikog broja meteoroloških stanica, postoje i meteorološki baloni koji su isto tako značajni za prognoziranje vremena, a osnovni instrumenti za rad su termometar, hidrometar, anametar, menzure i živin barometar. 
Iako je dugoročna vremenska prognoza izrađena na osnovu objektivnih meteoroloških pokazatelja, njena prognostička ispravnost manja je što je vremenski period u kojem se prognozira veći, pa se mogu javiti odstupanja od stvarnih vremenskih prilika. Najveći problem je predvidjeti i iznendadnu promjenu vremena. Suština vremenske prognoze bila bi da se odredi trenutak nastupanja promjene vremena, kao i mjesta na kojem će se ona dogoditi, te šta podrazumijevaju te promjene.
Ipak, bitno je da ne zaboravimo, meteorolozi izrađuju prognozu, ali ne i vrijeme.
vreme1
 
Poljednji put uređeno sreda, 03 decembar 2014 15:41

Pratite nas i na Fejsu