Kako prevesti internet stranicu

Ocijeni tekst
(2 glasova)

Savremeno društvo zahtijeva od pojedinca prevazilaženje različitih barijera. Kako bi pojedinac mogao da napreduje na bilo kojem planu, treba da prevazilazi i jezičke barijere. Tome u prilog ide činjenica da razvojem tehnologije, nedovoljno poznavanje stranog jezika nikako ne predstavlja prepreku. Naime, sve velike kompanije danas nude u svojim bazama veliki broj programa za on-line prevođenje. Na taj način one obezbjeđuju i sopstevni napredak prepoznavajući u korištenju svojih usluga nove korisnike. Prednost on-line prevođenja je višestruka. Brzina, efikasnost, baze sa velikim brojem jezika, dostupnost, samo su neke prednosti ove web mogućnosti.

 

Google prevodilac je web pretraživač koji nam nudi ovu mogućnost. Baza jezika je velika, a gotovo svi programi za prevođenje sadrže sve najvažnije i najviše korištene svjetske jezike. Kako prevođenje vrši program koji još nije dovoljno „inteligentan“ da bi ponudio tekst koji je na razini ljudskih mogućnosti, prevedeni tekst može da rezultira gramatičkim nekorektnostima i rečenicama koje gube smisao. Ipak, ovaj nedostatak lako se prevazilazi, jer suština cjelokupnog teksta se ne mijenja, pa dobijamo tekst koji ne pravi velika odstupanja kada je u pitanju izvorni tekst.

Ovdje ćemo navesti primjer prevođenja internet stranice.

Google prevodilac

 

Google translate (Gugl prevodilac)

 

Google prevodilac podržava sve jezike našeg govornog područja, a automatsko detektovanje jezika na kome je tekst napisan, predstavlja veliku prednost. Veoma često nismo sigurni koji je jezik u pitanju ako između njih postoji jezička srodnost (pr. portugalski ili španski jezik, i sl.), a ovdje nam detekcija jezika olakšava i otklanja nedoumice.

 

Procedura prevođenja internet stranice je sljedeća:

 

1. posjeta stranici translate.google ili translate.google.com

 

2. kopiranje URL stranice koju želimo da prevedemo

 

3. kopiranu stranicu nalijepiti u polje označeno na slici

 

4. izaberemo jezik na koji želimo da prevedemo stranicu

 

5. kliknemo na link sa strane

 

6. u konačnici će nam se otvoriti prevedena stranica

prevod-internet-stranica

 

Kada je u pitanju google prevodilac, njegova prednost je neograničenost dužine teksta, dok sa drugim web prevodiocima to najčešće nije slučaj. Uglavnom je riječ o mogućnosti prevođenja internet stranice do 500 riječi. Odličan prevodilac pored poznatog googlovog previodica možete naći, na ovom sajtu.

Internet kao medij modernog doba nudi korisniku različite pogodnosti. Različiti sadržaji i izazovi, zabava, komunikacija i edukacija, svakodnevne su potrebe koje iz ovih oblasti na raspolaganju ima korisnik. Prednosti ovog sajta jesu u njegovoj jednostavnosti, oslobođenosti od nepotrebnih sadržaja, reklama, eksternih linkova, odnosno bilo kakvog sadržaja koji nije u funkciji prevođenja. Baza od skoro 60 jezika iz cijelog svijeta uz sve ostale pogodnosti, čine da proces prevođenja obavi se brzo, tačno i jednostavno.

 

 

Poljednji put uređeno nedelja, 01 februar 2015 17:55

Ana Savić

Ana Savić

Ana je  blogerka i autorka iz Beograda. Uživa u pisanju i kreativnim poslićima. Trenutno radi kao freelancer za brojne websajtove. Smatra da i posao mora biti zadovoljstvo i da se svemu mora prići sa ljubavlju. Voli putovanja, DIY (uradi sam), stripove i knjige, te naučnu fantastiku. Anu možete pratiti ako je dodate na Google+.

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Pratite nas i na Fejsu