Kako odabrati najbolji laptop

Ocijeni tekst
(1 Glas)

Danas na tržištu postoji veliki izbor kada su u pitanju prenosni računari, kako kada su u pitanju razni modeli, tako i u pogledu cijene. Iz tog razloga, potrebno je uzeti u obzir mnoštvo činjenica da bi se izbor suzio, i samim tim odabrao laptop koji je najbolji u skladu sa potrebama i mogućnostima. Ovdje ćemo Vam ponuditi nekoliko smjernica koje će prilikom tog izbora biti korisne. Dobro polazište za razmišljanje o modelu laptopa treba da se bazira na sljedećem:

     1.Zašto želite da koristite laptop? Jeste li u potrazi za modelom koji se može nositi sa „day to day“ zadacima, kao što su pregled web stranica, obrada teksta, osnovno uređivanje slika, i slično? Ili Vam je neophodan model koji je osposobljen za komplikovanije i složenije operacije u vidu raznih programa?

    2.Gdje želite koristiti svoj laptop? Planirate li da ga koristite kao zamjenu za stoni računar i za privatne potrebe u kući, ili kao prenosni računar za potrebe izvan kuće, na poslu, i sl?

U ostatku ovog vodiča ćemo se upoznati sa različitim vrstama prenosnih računara i njihovim specifikacijama, a što će sigurno biti korisno u izboru najboljeg odgovarajućeg modela.

laptop

 

Koja vrsta laptopa mi je potrebna?

 

Jeftiniji laptop je idealan za one koji žele ostvariti svakodnevne zadatke i za čije potrebe nije neophodan skuplji model koji podržava komplikovanije operacije, ima veću memoriju, bolji dizajn, itd. Ova varijanta je dobra polazna tačka za početnike. Dizajn je često jedan od kompromisa, pa uz osnovne potrebe korisnika, ovo bi bila najbolja varijanta. Ono što čini dobar jeftin laptop jeste sljedeće: 4 GB memorije, 320 GB za pohranu, dual core procesor, 15-inčni zaslon i trajanje baterije oko 5 sati.

jeftini laptop

 

Porodični laptop kao što njegov naziv kaže služi za raznovrsne i svakodnevne potrebe ukućana. U tom slučaju takođe je dovoljan računar prosječne cijene, memorije, programskog podržavanja i sl, a koji će biti dovoljan za potrebe kao što su posjeta internetskim stranicama, domaći zadaci, elektronska pošta, čuvanje i dijeljenje fotografija, igrice, itd. Veličina ekrana može da bude nešto veća, u skladu sa potrebama pojedinca i mogućnosti da ga koriste kao prenosni računar na različitim mjestima, kako u kući, tako i izvan nje. Ovakav laptop treba da ima bar 500 GB za čuvanje podataka, pristojan dual core procesor, dobru povezanost koju će omogućiti dovoljno portova, 17-inčni zaslon, i sl.

porodični laptop

 

Desktop zamjena za laptop jesu laptopi koji će se veoma rijetko koristiti kao prenosni zbog potrebe korisnika. Ovakvi prenosni računari po svojim specifikacijama treba da budu slični sa fiksnim računarima u smislu snage, mogućnosti, ali u mnogo fleksibilnijem formatu. Oni bi trebali da podržavaju pored osnovnih i složenije operacije. Potrebno je da zaslon bude veći za potrebe gledanja filma, uređivanja fotografija, obavljanje kancelarijskog posla, itd. Njegove specifikacije bi otprilike bile sljedeće: odličan raspon i snaga procesora, 1000 GB za čuvanje podataka, 6 GB RAMA, veliki zaslon, dobra tipkovnica, dovoljno portova i sl.

zamjena za deskk 

Ultraportable laptop je model čiji je prioritet prenosivost, pa su oni u skladu s tim veoma tanki i lagani. Ovakav model je veoma kvalitetan i otporan zbog prilagođavanja putovanjima, prenošenju, udarcima i slično, ali on najčešće ne može da bude jedini računar koji ćete koristiti, nego samo kao dodatna varijanta na „osnovni“ računar. Ova varijanta naviše odgovara poslovnim ljudima koji često putuju ili moraju biti u pokretu zbog prirode posla. Ono što je neophodno za ovakav laptop jeste odlična baterija, solidna memorija za čuvanje podataka, tanak i mat zaslon od 14 - 15 inča, dobra osvijetljenost  i vrhunski materijal od kojeg je napravljen.

tanki lap

 

Multimedija laptop je laptop namijenjen za zabavu, razonodu, opuštanje i iskorištavanje slobodnog vremena, u skladu s tim za gledanje filmova, igranje igrica, slušanje muzike, pravljenje video-snimka, i sl. Oni imaju tendenciju da budu srednje veličine, ali da podržavaju dosta pograma, imaju dosta memorije, brz rad, odvojenu grafičku karticu, dobar kvalitet zvuka, visoku razlučivost zaslona, blu-ray pogon, i sl. Prenosivost nije prioritet, a prosjek izdrživosti baterije bi trebalo da bude oko 4 – 5 sati. Izvor.

multimedia lap

 

 

 

Poljednji put uređeno nedelja, 01 februar 2015 17:47

Ana Savić

Ana Savić

Ana je  blogerka i autorka iz Beograda. Uživa u pisanju i kreativnim poslićima. Trenutno radi kao freelancer za brojne websajtove. Smatra da i posao mora biti zadovoljstvo i da se svemu mora prići sa ljubavlju. Voli putovanja, DIY (uradi sam), stripove i knjige, te naučnu fantastiku. Anu možete pratiti ako je dodate na Google+.

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Pratite nas i na Fejsu