Kako naučiti dijete da pliva

Ocijeni tekst
(2 glasova)

 

Pred nama je još jedno ljeto, vrijeme kada svi planiraju bar neku vrstu odmora i predaha od obaveza i svakodnevnice. Kako se većina najčešće odlučuje za ljetovanje na moru, mi smo odlučili da roditeljima pomognemo u savladavanju vještine plivanja za njihove najmlađe. Naravno, iako nije ugođaj potpun, dijete se ovoj vještini može učiti i u bazenu.

Plivanje je jedan od najzdravijih sportova i njegovo upražnjavanje utiče kako na fizički, tako i na psihosocijalni razvoj djeteta. Povoljno utiče na razvoj i jačanje svih mišića, te njihovo ravnomjerno formiranje, u čemu su najznačajniji leđni mišići što rezultuje pravilnim držanjem, zatim na pravilno disanje i cjelokupan kardiovaskularni sistem. Ono jača samopouzdanje i stvara odličnu osnovu za bavljenje bilo kojim sportom u starijem uzrastu. U odnosu na ostale sportske aktivnosti, ovo je jedina aktivnost u koju je moguće uključiti dijete od najranije dobi. Stručnjaci smatraju da sa učenjem pravog plivanja kod djece treba započeti nakon treće ili četvrte godine (zavisno od samog djeteta), jer je tek u tom uzrastu moguće savladati plivačke pokrete.

 

plivanje

 

U PRVOJ FAZI kod djeteta treba odagnati strah od vode. Kako su roditelji prvi učitelji, jer već prilikom kupanja u kadi dijete dobija prva iskustva, veoma je bitno da su ona pozitivna i da se dijete osjeća sigurno. Dijete se ne smije prisiljavati, jer sam strah od vode nije urođen nego dolazi zbog negativnog iskustva. Prvi susreti sa vodom traže nježnost, posmatranje reakcije djeteta i uvjerenje da dijete uživa u vodi. Uranjanje u vodu čini se pažljivo, i nakon procjene da kod djeteta ne postoji strah, pristupa se polako posipanju djeteta po glavici, ali tako da voda ne ulazi u oči, nos i usta. Kada dijete stekne prva pozitivna iskustva, to će biti preduslov za kupanje u bazenu ili moru, gdje će se koristiti ovakve iste metode i kada je slučaj sa većom površinom vode.

 

U DRUGOJ FAZI započnite sa igrom u vodi, pošto ste prethodno učinili da se Vaše dijete osjeća sigurno i opušteno. Uzmite dijete zatim ispod pazuha i lagano se sa njim krećite kroz vodu. Dok upoznaje novo vodeno okruženje, razgovarajte, objašnjavajte, smijte se, te počnite da zadajete lagane zadatke koje ćete zajedno realizovati kroz igru. Neki od prijedloga su udaranje nogama po površini vode, što može biti veoma zabavno, zatim Vaše zagnjurivanje u vodu i pravljenje mjehurića da bi i samo dijete oponašalo isto i zaranjalo glavu u vodu. Ovo se može podstaći podvodnim igrama gdje ćete pridobiti dijete da otvori oči. U ovoj fazi mogu Vam biti korisni i razni rekviziti, kao što je npr. daska za plivanje.

 

plivanje skola

 

U TREĆOJ FAZI počnite sa objašnjavanjem koje se tiče koordinacije pokreta, te dok to demonstrirate, i dok dijete udara nogama i rukama, lagano ga držite i postupno puštajte da bi i samo shvatilo da može da se održava na vodi.

 

U ČETVRTOJ FAZI počnite sa redoslijedom učenja koji bi trebalo da izgleda ovako:

 

1. Rad nogama

 

2. Rad nogama uz pravilno disanje

 

3. Rad rukama

 

4. Rad rukama uz disanje

 

5. Rad rukama i nogama

 

6. Rad rukama i nogama uz disanje

 

pliv

 

 

U PETOJ FAZI dok savladavate zajedno sve tehnike, kada procijenite, počnite polako da se udaljavate od djeteta, ali na malu razdaljinu. Kako se udaljavate, recite mu da pliva prema Vama, ali tako da uvijek držite istu razdaljinu da bi se ono osjećalo sigurno. Na početku se držite male udaljenosti, koju ćete vremenom povećavati.

 

U ŠESTOJ FAZI naoružajte se strpljenjem, osmijehom i bez forsiranja djeteta, učite polako, makar to bio korak za svaki dan. Svaki sljedeći korak započnite sa ponavljanjem prethodnog koji ste naučili. Ipak, ne zaboravite, i kada Vaše dijete savlada vještinu plivanja, nikada ga ne ostavljajte bez nadzora!

 

I još nešto, vrijeme je za predah, ne zaboravite i Vi da uživate u svakom trenu!

 

Ugodan odmor želi Vam ekipa Uradi sam!

 

nauci da plivas

 

Poljednji put uređeno nedelja, 01 februar 2015 18:04

Ana Savić

Ana Savić

Ana je  blogerka i autorka iz Beograda. Uživa u pisanju i kreativnim poslićima. Trenutno radi kao freelancer za brojne websajtove. Smatra da i posao mora biti zadovoljstvo i da se svemu mora prići sa ljubavlju. Voli putovanja, DIY (uradi sam), stripove i knjige, te naučnu fantastiku. Anu možete pratiti ako je dodate na Google+.

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Pratite nas i na Fejsu