Kako napisati dobar CV

Ocijeni tekst
(1 Glas)

 

Forma CV-a

Prilikom pisanja, preporučljivo je da CV bude na A4 formatu, i da ne prelazi jednu stranu, izuzev ako Vaše radno iskustvo nije veoma bogato ili ako se za posao na koji konkurišete ne traži detaljan CV. Prilikom izbora fonta, bitno je da bude ozbiljniji i prilagođen namjeni, a preporučeni fontovi su Calibri, Times New Roma, Arial ili Tahoma. Veličina fonta ne treba nikako da prelazi 12, jer veliki font djeluje veoma neozbiljno i ostavlja loš utisak. Preporučuje se da veličina fonta bude od 10 – 12, zavisno od vrste fonta.

Prilikom sastavljanja, neophodno je da se pridržavate sljedećeg:

 1. 1.Uvijek koristite samo jedan font.
 2. 2.Boja u cijelom tekstu treba da bude ista (preporučljivo je da to bude crna ili tamno-siva).
 3. 3.CV ne treba da pišete velikim slovima.
 4. 4.Tekst treba da ispoštuje pravopisna pravila (slova treba da imaju kvačice, č, ć, š, i slično, takođe umjesto đ ne koristite nepravilni oblik dj).
 5. 5.U tekstu ne naglašavajte previše određene riječi, tako što ćete neke podvlačiti, staviti u formu italic, bold, i sl.

                                                                                            

Lični podaci

U ovom dijelu neophodno je unijeti sljedeće podatke:

 1. 1.Ime, prezime, vaše kontakt podatke (adresu stanovanja, broj telefona, e-mail adresu).
 2. 2.Vaša fotografija nije neophodna, osim ako se to ne traži u zahtjevima konkursa/poslodavca. Ako stavljate fotografiju, onda je poželjno da bude veličine iz Vaše lične karte, a na kojoj nikako ne smijete izgledati neozbiljno, zbog utiska koji treba da ostavite prije mogućeg prvog kontakta.

 

Obrazovanje

U dio o obrazovanju treba da unesete sljedeće:

 • Stručna sprema, odnosna srednja škola ili fakultet koji ste završili. Ovaj dio treba da sadrži i podatke kao što su: mjesto škole ili fakulteta, najskorije stečeno obrazovanje, dakle, prvo najviše obrazovanje, pa prema nižem (master/magistarski, fakultet, srednja škola).
 • Prosjek je poželjno navesti samo ako je on iznad 8,00.

 

Radno iskustvo

U dijelu o obrazovanju neophodno je navesti:

 • Sva ranija radna mjesta i firme u kojima ste radili, kao i radno mjesto na kojem ste bili zaposleni.
 • Navesti sve poslove koje ste tokom radnog iskustva obavljali, a koje nisu navedeni u opisu radnog mjesta.
 • Ako ste obavljali neke poslove koji nisu odgovarajući za radni mjesto na koje konkurišete, njih nije nužno detaljno opisivati.
 • Kao i u slučaju obrazovanja, i ovdje navedite prvo najskorije radno iskustvo.

 

Poznavanje stranih jezika

 • Neophodno je da navedete sve strane jezike koje poznajete, ali isto tako da navedete i koliki je Vaš nivo poznavanja (odličan, srednji, osnovni). Ovdje treba tačno i istinito da navedete sve podatke, jer sve što navedete možete uskoro morati da potvrdite u praksi, pa tako poslodavac veoma jednostavno može da potvrdi sve Vaše tvrdnje koje ste naveli prilikom sastavljanja CV-a.

 

Poznavanje rada na računaru

 

 • Navesti sve programe koje znate da koristitite, ali i ovdje isto tako kao i što je slučaj sa poznavanjem stranih jezika, realno i istinito.

 

 Seminari i kursevi

 

 • Učešće na seminarima i kursevima se obavezno navodi, jer tako sebe predstavljate kao osobu koja uči, radi na sebi, i spremna je da se usavršava. Ovaj dio je veoma bitan ako ne posjedujete nikakvo radno iskustvo.

 

Sposobnosti i vještine

 

 • U ovom dijelu navodite sve Vaše sposobnosti i vještine bez obzira da li su one neophodne za radno mjesto na koje konkurišete.
 • Obaveno navedite da li posjedujete vozačku dozvolu.

 

Lične osobine

Ovdje navodite sve Vaše lične osobine koje su neophodne za radno mjesto na koje konkurišete poput:

 • Komunikativnost
 • Upornost
 • Timski rad, i sl.

Ostalo

 • U ovo polje navedite ono što mislite da je važno, a niste to naveli ranije u prethodnim rubrikama. Ovdje možete navesti informacije poput one da imate sopstveni automobil, i slično.

 cv2

 

Poljednji put uređeno nedelja, 01 februar 2015 16:49

Ana Savić

Ana Savić

Ana je  blogerka i autorka iz Beograda. Uživa u pisanju i kreativnim poslićima. Trenutno radi kao freelancer za brojne websajtove. Smatra da i posao mora biti zadovoljstvo i da se svemu mora prići sa ljubavlju. Voli putovanja, DIY (uradi sam), stripove i knjige, te naučnu fantastiku. Anu možete pratiti ako je dodate na Google+.

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Pratite nas i na Fejsu