Džem od drenjina

Ocijeni tekst
(21 glasova)

Evo još jednog savjeta kako da napravite ukusnu zimnicu od drenjina. Ovoga puta rećiću vam kako se pravi džem od drenjina.

Potrebne su vam:

  • Drenjine

  • Šećer

  • Dobra drvena kašika

  • Snažne ruke

dzem od drenjina

Drenjine je potrebno ostaviti neko vrijeme da odstoje kako bi bile mekane. Uzeti željenu količinu drenjina i propasirati ih kroz sito, ručno. Pasirati dio po dio, ne sve odjednom.

U situ će ostati košpice i kožica. Propasiranu smjesu treba izvagati, na količinu te smjese dodati istu količinu šećera. Sledeći korak je mješanje. Smjesu propasiranih drenjina i šećera trebate ručno mješati, neprekidno, drvenom kašikom, tri sata. Dobijeni džem sipate u teglice i čuvajte za hladne zimske dane.

Postupak pripreme ove vrste džema je neobičan po tome što se ovaj džem ne kuva. Tajna je u mješanju. Ako ste se uplašili da ćete dobiti bolove u rukama od neprekidnog mješanja ispričaću vam kako su se dosjetile moje komšinice. U pripremi ove slastice udružile su se njih tri, tako se smjenjuju u mješanju. Za to vrijeme sagledaju po neku seriju, popiju kafu i ispričaju se. Ako vam ostane viška drenjina, a svi znamo da od viška glava ne boli, probajte napraviti i slatko od drenjina.

Ne preporučuje se upotreba miksera ili drugih tehničkih pomagala. Iskusne domaćice kažu da se na taj način ne može postići adekvatan okus i kvalitet džema. Zato okupite društvo i pravite džem od drenjina.Pratite nas i na Fejsu