Zdravlje

Zdravlje

Sacuvati zdravlje? Članci o zdravlju i medicini. 

Kako brojati kalorije

brojati_kalorijeUkoliko želite omršaviti bez odricanja od omiljenih namirnica onda je brojanje kalorija najbolji sistem ishrane za vas. Nabavite vagicu i krenite sa mjerenjem i računanjem. Prvo što morate je izvagati se i izmjeriti svoju visinu. Nakon toga računate vaš BMR, pomoću njega i TDEE. Ove brojke vam govore koliko trebate unijeti namirnica da bi postigli određene minuse u kilogramima.

Kako doći do željenih proporcija i izgubiti kilograme?

idealna_tezinaDolazi ljeto a vi imate višak kilograma. Dosadila vam je uvijek ista tortura oko slojevitog oblačenja. Želite jednom da dočekate lijepo vrijeme bez opterećivanja izgledom. Vrijeme je da se pokrenete. Ovo ćete uspjeti samo ako istinski to odlučite. Trebate da više želite da dovedete u red svoju kilažu nego da pojededete neku kaloričnu, vama omiljenu hanu. Potreban vam je mehanizam, pokretač, koji će vam dati snagu da otkrijete u čemu ste do sada griješili i da uzmete stvar u svoje ruke i to popravite.

Kako sačuvati živce? Primijenite ove savjete

nervoza_-_sacuvati_zivceU danasnja turbulentna vremena, najveci izazov za prosjecnog covjeka je kako sacuvati mentalno zdravlje (ili kako bi reklu nardu, živce). Šta čovjek može da uradi sam kako bi pomogao sebi?

Danasnji tempo zivota i nacin na koji se zivi je pravi test istih. Prosjecni stanovnik nije jos ni progledao kako treba a vec ga iz zasjede napadaju stotinu "zala" : nedostatak novca, zaduzenost, materijalna neimastina, nesredjena porodica su samo neke od "zmija na glavi Meduze" koje, cime ih pogledate pretvarate se u kamen.

Nazalost, to se prvo odrazava na mentalno zdravlje. Javlja se nesanica koja vodi u nervozu, nervoza vodi u agresivnost, agresivnost u neko vece zlo itd. Onaj koji ovlada vjestinom izbjegavanja svega toga je danas zaista heroj. 

Evo par savjeta kako da priskocite upomoc sebi i vlastitim zivcima: 

-spavajte redovno: covjek koji redovno spava je vec unaprijed sebi obezbijedio dobru osnovu za cuvanje mentalnog zdravlja. Nesanica i ostajanje dokasno izaziva unaprijed umor koji se vremenom nagomilava. Iznenadili biste se koliko problema to stvara : nedostatak apetita, malaksalost, nedostatak koncentracije samo su neki od problema

-jedite redovno: to sto preskacete obroke, pijete puno kafe i pusite puno cigara apsolutni nista nece rijesiti. Vase gladovanje stvara samo udare na organizam koji se u vecini slucajeva, pokazuju tek kasnije.

Strana 5 od 5

Pratite nas i na Fejsu