Zdravlje

Zdravlje

Sacuvati zdravlje? Članci o zdravlju i medicini. 

Bolne mensturacije - Kako ublažiti menstrualne bolove

bolne menstruacijeBolne menstruacije i menstrualni grčevi problem su za čak sedamdeset posto žena u svijetu. Menstruacija je naporna sama po sebi, čak i kada nemate nikakve komplikacije i grčeve. Ukoliko i sami patite od bolnih i mukotrpnih menstruacija, donosimo vam par savjeta kako da izađete na kraj sa njima.

Kako kontrolisati prejedanje za vrijeme novogodišnjih praznika

prejedanjeVrijeme je božićnih i novogodišnjih praznika, a bogate trpeze već se pripremaju. Vrijeme praznika je vrijeme partija i porodičnih okupljanja. Naravno, praznicma u organizam unosima mnogo veće količine hrane i alkohola, nego obično. Pored tolikog izobilja, teško se suzdržati i ne unositi suvišne količine kalorija.

Kako ublažiti zubobolju kod kuće

bol u zubuProbuditi se usred noći sa zuboboljom je grozno iskustvo koje smo vjerovatno svi prošli, prije ili kasnije. Zubobolja je veoma čest zdravstveni problem koji se, u većini slučajeva, pojavi bez ikakvog upozorenja. Mada je doktor jedini koji može izliječiti izvor problema, postoje stvari koje možete uraditi sami kako biste trenutno ublažili bol, prije nego posjetite zubara.

Kako ostati smiren kada vas neko naljuti?

ljutnja i bijesBez obzira da li ste mirna ili tempramentna osoba svako od nas ima trenutke kada burno reagujemo. Ovaj vodić vam može pomoći da mirno reagujete I ostanete smireni.

8 načina da ublažite i liječite simptome prehlade i gripe kod kuće

gripaOpšte poznato je kako ne postoje lijekovi koji liječe prehladu i gripu. Naravno, postoje lijekovi koje ublažavaju ili skraćuju trajanje simptoma. S druge strane, simptome prehlade i gripe možete liječiti i ublažiti prirodnim putem. Donosimo vam savjete kako ublažiti i liječiti simptome prehlade i gripe kod kuće.

Prirodni lijekovi - 9 načina da pobijedite hemoroide kod kuće

hemeroidi prirodni lijekLiječenje hemoroida, kao jednog od najsavremenijih zdravstvenih problema modernog doba, nije nimalo bezazleno. Hemoroidi stvaraju nelagodu i bol ali, ne brinite, rijetko stvaraju ozbiljnije zdravstvene probleme i u većini slučajeva možete ih liječiti i tretirati kod kuće. Pitate se kako? Slijedi par jednostavnih kućnih tretmana i savjeta koje možete primjeniti i koji djeluju.

Moderna bolest današnjice – stres, kako si pomoći?

stress borba protiv stresaBoriti se sa stresom postala je svakodnevnica savremenog čovjeka. Za mnoge je stres svakodnevnica i način života. Na žalost, povećan stres negativno utiče na fizičko i mentalno zdravlje a pobijediti ga zvuči kao nemoguća misija. Ipak, postoji način da ga smanjite i evo par savjeta kako. Bez obzira na ozbiljnost situacije koja prouzrokuje stres, morate naučiti da se nosite sa njim. Čupanje kose, grickanje noktiju i preveliko uzbuđivanje neće vam pomoći. Uhvatite se sa stresom u koštac i povratite kontrolu nad svojim umom.

Kako napraviti melem od nevena

nevenZa sve one koji izvor zdravlja vole potražiti u prirodi, donosimo vam zanimljivu priču o nevenu. Ovaj čudesni cvijet u Evropskim vrtovima uzgaja se još od XII vijeka a porijeklom je iz Egipta. Ljekovita svojstva ove biljke poznavali su i njima se rado koristili Rimljani. U Antičko vrijeme neven se koristio za lječenje upala, infekcija, kožnih bolesti, bolesti probavnih organa, zatim kao ljekovito sredstvo protiv kuge i žutice te lakših oboljenja. Osim u pomenute svrhe, neven se koristio i kao začin a nazivali su ga i čarobnom biljkom. Vjerujem da će ljekovita svojstva ovog cvijeta biti učinkovita i vama.

Kako smršati jedući lubenicu (lubenica dijeta)

luDok sjedite u hladu i uživate u slasnim kriškama lubenice pročitajte ovaj članak i otkrijte sve prednosti ovog povrća. Da, dobro ste pročitali, lubenica nam dolazi iz porodice bundeva pa je, samim tim, povrće. Zahvaljujući svom slatkom ukusu, u ishrani se koristi kao voće. Ne samo što vas tokom vrelih, ljetnih dana osvježava, ovo povrće vam pomaže i da smršate te snizite visok krvni pritisak. Sigurna sam da će vam nakon ovog saznanja, lubenica biti još sladja i ukusnija.

Izbjeljivanje zuba prirodnim putem

izbjeljivanje zubaJoš su naše bake preporučivale pranje zuba nekim prirodnim preparatima. Oni su odlični za redovno održavanje higijene zuba. Dobri su jer nisu skupi,a sigurno nemaju nikakvih neželjenih posljedica. Međutim, da bi efekati bijelih zubi bio bolji ovakve postupke morate raditi češće. Naravno, ni u ovome ne treba pretjerivati, dovoljno je svaka tri mjeseca spriovoditi ovaj proces, uzastopno po nekoliko dana.

Aronija - magična, ljekovita biljka - Uzgoj, berba i upotreba

aronija biljkaAronija je izuzetno korisna i ljekovita biljka, koja se ubraja u porodicu ruža. Potiče sa istoka Sjeverne Amerike, gdje se uz crnoplodnu može pronaći još i crvenolisna aronija. Međutim, iako je porijeklom sa američkog kontinenta, prava vrijednost ove biljke prepoznata je na istoku Evrope.

Deset savjeta za bolje zdravlje

savjeti zdravljeUkoliko se pitate šta biste to sami mogli da uradite za sebe i za svoje zdravlje, mi vam donosimo odgovore. Pred vama je lista od nekih deset generalnih savjeta koju možete da printate i provjerite koje ste od navedenih stavki već ostvarili.

Strana 3 od 5

Pratite nas i na Fejsu