Kako napraviti - složiti mozaik

Ocijeni tekst
(6 glasova)

 

1. Potreban materijal: osnovna ploča (beton), mozaićni kamenčići, brusni kamen, nož za rezanie stakla. klješta, lopatica, nož, izvijač, ljepilo za keramičke pločice, mort. ljepilo topivo u vodi, papir.

Kako_napraviti_mozaik_1

2. Skicu prenesite obrnuto u željenoj veličini na radni predložak, tj. na omotni papir Premažite ga ljepilom kole se topi u vodi i prilijepite kamenčiće s licem prema dolje.

Kako_napraviti_mozaik_2

3. Priiagođavanje kamenčića: zarežite nožem za rezanje stakla i otkinite kliještima kojima zahvatite samo rub kamenčića. Tako će rub ostati prilično gladak.

Kako_napraviti_mozaik_3

 4. Kliještima oblikovane kamenčiće izbrusite brusnim kamenom da bi se rubovi izgladili i neravnine izravnale.

Kako_napraviti_mozaik_4

5. Kamenčiće lijepite prema predlošku tako da između njih ostane uska pukotina. Tako će materijal moći »raditi« i kamenčići neće lako pucati.

Kako_napraviti_mozaik_5

6. Ostatke prelomljenih kamenčića pohranite! Dobro će vam doći na nekom drugom mjestu motiva.

Kako_napraviti_mozaik_6

7. Kad ste ispunili i posljednje rupe, podijelite radni predložak u više segmenata. U tu svrhu pređite tankim nožem kroz pukotine mozaičnih kamenčića.

Kako_napraviti_mozaik_7

8. Podignute pojedine segmente i nalijepite Ih naglavačke na premazanu osnovnu ploču (slika 9). Nemojte prejako savijati papir da kamenčići ne poispadaju.

Kako_napraviti_mozaik_8

9. Ljepilo za keramičke pločice nanesite nazupčanom lopaticom. To možete učiniti I postepeno, ovisno o veličini izratka, kako se ljepilo ne bi prerano vezalo.

Kako_napraviti_mozaik_9

10. Sada se papir nalazi s gornje strane.  Kamenčiće pritisnite komadićem drva. Zatim ponovno nanesite ljepilo i prenesite drugi dio kamenčića na ploču.

Kako_napraviti_mozaik_10

11. Pošto ste kamenčiće prilijepili na papir predloška topivim ljepilom, bit će vam lako da papir zajedno s ljepilom razmočite i uklonite s površine.

Kako_napraviti_mozaik_11

12. Posljednje spojne pukotine zatvorite ljepilom zа keramičke pločice ili mortom. Iza toge očistite oprezno površinu mozaika vlažnom krpom.

Kako_napraviti_mozaik_12Poljednji put uređeno nedelja, 23 januar 2011 20:51

Pratite nas i na Fejsu