Kako pecati ribu

Ocijeni tekst
(13 glasova)

Ovim tekstom započinjemo jednu manju seriju članaka posvećenu ovom zaista izuzetnom hobiju tj. sportu. U današnje vrijeme svakim danom se sve više suočavamo i sve se teže borimo sa stresom i problemima. Zbog toga je veoma važno naći neki vid "izduvnog ventila" kako negativnu energiju ne bi kanalisali u sebi. Ako tragate za sportom koji uključuje boravak u prirodi koja sama po sebi relaksira i pozitivno utiče na raposloženje, onda razmotrite ribolov kao jednu zaista lijepu aktivnost. Jezera, rijeke, priroda i voda zaista mogu učiniti mnogo za vas. U ovom tekstu naćićte osnove koje trebate znati prije nego što se upustite u ovu avanturu.

Osnovni tipovi i metodi ribolova

 1.  Lov ribe pomoću udice i plovka - Najčešći  vid ribolova u kome se i totalni početnici mogu snaći. Za ovaj tip ribolova potreban nam je duži štap  (otprilike dužine od 3 do 4m) i manja mašinica. Siluk ili ribarska struna koja se koristi treba da bude tanja debljine od 0,18 do 0,25mm. Pored štapa potrebno je obezbijediti i paket manjih udica, te plovak i olova koja se prodaju u svim prodavnicama ribomaterijala u manjim kutijicama. Postoje dva vida plovaka: fiksni i klizni. Fiksni plovci se postavljaju na siluk tako što se kroz njihove vodilice provuče siluk i potom se gumicama koji sa plovkom najčešće i dolaze fiksiraju na siluk. Pomjeranjem plovka po siluku određujemo dubinu na kojoj želimo da pecamo. Fiskni plovci se montiraju tako što se prvo na strunu stavi graničnik od gume koji može da se kupi u svim prodavnicama ribomaterijala, a potom se i plovak montira na siluk. Nakon toga i kod jednog i kod drugog slučaja nanosimo olova, pa potom na kraju siluka montiramo i udicu. Ovaj tip ribolova podjednako se koristi i na rijekama i na jezerima. Riba kada zagrize  pomjera plovak u neku stranu ili ga podvuče pod vodu nakon čega mi kontriramo odnosno, trzajem štapa zarijemo udicu u usta ribe. Detaljnije o ovom metodu u narednim tekstovima.kako_pecati_ribu
 2. Dubinski lov ribe pomoću dubinskih predveza. - I ovaj tip ribolova je zgodan i za jezera i za rijeke. Štap može da bude dužine od 2m do 3m i nosivosti od 40 do 100 grama. Potrebno je olovo gramaže od 40 do 100g i udice. Olovo može da bude na dnu ili sredini predveza u zavisnosti od tipa olova. Udice koje po sportskim pravilima mogu da budu najviše dvije vežu se iznad i ispod olova. Riba kada zagrize mamac pomjera vrh štapa i tada je pravo vrijeme za kontru. Ovaj tip je zgodan za one koji ne vole mnogo da se kreću i žele da se smjeste udobno u stolicu te čekaju da riba zagrize.Detaljno o ovom metodu u narednim tekstovima.
 3. Lov ribe pomoću varalica - Varaličarenje - Ovom tehnikom love se grabljive ribe kao što su štuka, mladica, pastrmka, smuđ, som bucov, klen i sl. Koristi se podjednako i na jezerima i rijekama. Postoje različite varalice i različiti metodi vođenja varilce. Sve varalice imitiraju mamac kojem ribe jednostavno ne mogu da odole. Što varalica vjerodostojnije imitira mamac to je vjerovatnoća udara veća. Ovaj tip ribolova je za sve one koji žele malo aktivniji ribolov, sa mnogo zabaca i podrazimijeva kretanje uz vodu i niz vodu u potrazi za ribom.
 4. Fly fishnig -  Mušičarenje - veoma atraktivan metod i moglo bi se reći pravi sportski metod lova ribe. Atraktivno izgleda i veoma je dinamičan. Ovim metodom love se pastrmka, lipljen i klen. Ovo je potpuno drugačiji ribolov od dosada navedenih i zahtijeva mnogo ribarskog predznanja pa se ne savjetuje apsolutnim početnicima.

Ovdje smo nabrojali najčešće ribarske metode. Svakom od njih posvetićemo mnogo više pažnje u narednim tekstovima. Takođe uskoro se možete nadati i tekstovima o ribarskom priboru u kojima ćemo vam dati praktične savjete kako da što jeftinije nabavite prvi početnički pribor za pecanje.2 comments

 • Comment Link Marshall subota, 18 jun 2011 12:20 posted by Marshall

  Hvala na sugestijama koje ste napravili. Kao sto smo spomenuli na kraju teksta svakoj metoi cemo posvetiti vise paznje i detalja u kasnijim tekstovima. Ovo je samo uopsteno o samim metodama, a tehnike cemo vizuelno da predstavimo i objasnimo u skorije vrijeme.

  Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli
 • Comment Link Izabela četvrtak, 16 jun 2011 18:04 posted by Izabela

  Trebalo bi da bude što više saveta (vizuelno pokrepljenih)o vezivanju udice, o tome kako vezati ponovo udicu ako se najlon pokida, kako se namešta plovak itd. Za početak treba se bazirati na jednostavnije načine, a kasnije na one koji koriste iskusniji ribolovci.Verujem da postoji još žena (naročito onih koje su bez bračnog partnera) koje bi volele da slobodno vreme provode u prirodi pecajući, istovremeno približavajući prirodu deci i podučavajući ih pecanju.
  Hvala Vam!

  Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Pratite nas i na Fejsu