Roditeljstvo

Roditeljstvo

Šta raditi kada dijete neće da jede

dijete_nece_da_jedePoznato nam je koliko su mame zabrinute kada dijete neće da jede. Po rezultatima nedavno sprovedene ankete, majke se više nerviraju kada njihovo dijete neće da jede nego kada ima visoku temperaturu. Kako se nositi sa tim problemom i eventualnim stresom koji taj problem može da prouzrokuje? Pokušajte obrok da pretvorite u zabavu - nemate šta da izgubite, osim djetetovog lošeg apetita. Za vas smo izdvojili nekoliko praktičnih i veoma praktičnih i primjenjljivih savjeta.

Zanimljive nalepnice

zanimljive_naljepnice_za_djecuDeca preškolskog i školskog uzrasta obožavaju da skupljaju razne vrste sličica. Često su u pitanju junaci omiljenih crtanih filmova, ali to mogu biti i razni drugi motivi. Nalepnicama deca ukrašavaju svoje sveske, dnevnike ali i omote školskih knjiga. Pošto je izuzetno važno da se sličice jednostavno zalepe, opisaćemo vam način pravljenja samolepljivih nalepnica.

Igrice za bebe

igrice_za_bebe

Bebe uče kroz igru  i igrajući se nauče mnogo od 1. do 3. godine. Oko 1. godine dijete uči da hoda i počinje da izgovara riječi. Oko 3. godine bez problema stoje na jednoj nozi, i već izgovaraju čitave rečenice.

Zbog učenja i saznavanja svijeta oko sebe vrlo je važno da se djeca igraju. Ima mnogo jednostavnih  igrica za bebe koje djeca mogu da igraju sa roditeljima ili drugim rođacima, prijateljima. Takođe mogu da učestvuju u igri sa drugom djecom uz malu pomoć odraslih. Time se razvija socijalni tj društveni život beba.

Kako naučiti dijete da spava

naucite_bebu_da_spavaBuđenje bebe starije od šest mjeseci koja nije bolesna nije samo faza koja će brzo proći. Poneka djeca su zaista takva da sama nauče da prespavaju noć. Roditelji te djece zaista jesu sretnici. To ipak, ne znači da i vaše dijete ne može da to isto nauči. Razlika je samo u tome što ćete ga vi tome naučiti, znači vi ćete mu tome pomoći jer ono ne zna samo da uspostavi svoj ritam spavanja. Metod koji ćemo opisati može se primjeniti kod beba starijih od 6 mjeseci (jer tada bebama nije potreban noćni obrok) i svoj dječici koja nisu naučila tu važnu lekciju dobrog spavanja.

Igrice za bebe - Igre za bebe


igre_za_bebeVjerovatno ste mnogo puta imali priliku da se igrate sa svojom bebom. Evo par zanimljivih igrica koje možete primijeniti u tim dragocjenim trenucima.  Veoma zanimljiva igrica za bebe koje vec polako pocinju da staju na svoje nogice je Igra medo. Ova igra je odlicna za razvoj mišica nogu. Uzmete bebu ispod pazuha i polako je izdižete od podloge da bi je postakli da skakuce. Uz ovo pjevajte pjesmu:
 

Igra medo jedan, dva,

pa se trese zemlja sva.

Da bi bebu podstakli da još bolje skakuce uzmite igracku u obliku mede i sa njom izvodite isto. Igre za bebe su još bolje ako učestvuje više djece.

Za vrijeme kišovitih dana cesto smo zarobljeni u kuci. Tu priliku možete iskoristiti da bebi objasnite šta se to vani dešava. Uzmite je u naručje i zajedno sa njom gledajte kroz prozor. Objasnite bebi da vani pada kiša.

Koju hranu spremati bebi kada je bolesna

hrana_za_bebeDa ojačate imuni sistem vaše bebe, kao i da pomognete vašoj bebi da se lakše oporavi od eventualne prehlade ili viroze, trebate obratiti pažnju na ishranu. Kao što su naši stari govorili: "Hrana ulazi na usta".

Kako se boriti protiv kašlja kod beba


kasalj_kod_bebaAko vaša beba kašlje i pri tome osjetite da ima dosta sekreta kojeg ne može sama izbaciti evo kako da joj pomognete:

Kako pomoći bebi kada joj je začepljen nos

zacepljen_nos_bebaTa mala draga bića teško podnose prehladu. Posebno kada je im je dobro začepljen nosić. Bebe ne znaju same izbaciti nakupljeni sekret tako da im vi možete pomocina sljedeće načine:

Kako napraviti matematiku zanimljivijom za djecu

zabavna_matematikaMatematika može da bude veoma dosadna ili veoma zanimljiva za djecu. Sve to zavisi od pristupa i načina na koji se djeci priđe. Da bi djeca se zainteresovala za ovaj istinski važan predmet, potrebno je nastavu matematike i način na koji radite sa djecom malo začiniti povezujući obične matematičke probleme sa njihpvim životom. Drugim riječima, potrebno je matematiku približiti njima. Evo nekoliko konkretnih savjeta:

Strana 2 od 2

Pratite nas i na Fejsu