Hrana & Piće

Hrana & Piće

Recepti, savjeti i još mnogo toga. Uradi sam za vas izdvaja najbolje od hrane i pića... Za vas smo ovdje pripremili dosta tekstova dovoljno da savladate kuhanje i postanete pravi kuvar. Dragi naši pojetioci srdačno vam preporučujemo i blog Kuvarancije, gdje možete naći mnoštvo korisnih i neobičnih recepata.

Recept za bosanske hurmašice

 

 

Jedan od starih bosanskih kolača, čije je porijeklo orijentalno jesu hurmašice. Sa ovim receptom ćete sigurno uspjeti napraviti hurmašice koje će sigurno zadovoljiti sve vaše kriterijume. Ovo je provjeren recept za izradu tradicionalnih hurmašica.

Oblikovanje figure od fondana

fondan_masa_-_oblikovanje_figure

Izrada ukrasa od fondan mase je veoma jednsotavna. Zamislite da radite sa plastelinom i pustite maštu na volju. Na sljedećem primjeru pojasnićemo kako da izradite zanimljivi ukras u obliku karikature Ajnštajna. Ovo je ukras kojim možete razveseliti nekog odraslog čalana porodice zaljubljenog u nauku. Ne moraju samo dječica imati ukrašenu tortu.

Tulumbe recept - kako se prave tulumbe

tulumbe_recept

Još jedna veoma poznata poslastica sa ovih prostora su tulumbe. Sama riječ tulumba je italijanskog porijekla i znači crijevo (šmrk) kojim se gasi požar ili crpi voda. Analogijom po izgledu koji podsjeća na crijevo ovaj kolač je dobio ime. U ovom tekstu vam dajemo najbolji recept za tulumbe i uputstvo kako da ih pripremite.

Kako napraviti mojito koktel

kako_napraviti_mojito

Mojito je tradicionalni kubanski koktel koji je postao popularan tokom 80ih u Americi, a odatle se rasirio po citavom svijetu. Tradicionalno se priprema od pet sastojaka: zelene metvice, ruma, šećera (tradicionalno se koristio sok šećerne trske), limun (limeta, ili zeleni limun), te sode, tj gazirane vode.

Kako napraviti pitu zeljanicu

kako_napraviti_pitu_zeljanicu1

Pite su jela koja  su rasporostranjena na našim krajevima. Gotovo da su prisutne u svim zemljama Balkana, a porijeklo im je orijentalno. U Srbiji sve pite zovu burecima, pa u Srbiji preovladavaju sintagme burek s mesom, burek sa sirom, burek sa zeljem itd. dok u Bosni pite zovu sintagmama pita plus nadjev od kojeg je napravljena. Pita od zelja naziva se zeljanica i ona je predmet ovog teksta. Evo jednog isprobanog recepta za pitu od zelja sa uputstvom kako da sami napravite jufke, tj tijesto. 

Kako otvoriti bocu vina bez otvarača

otvaranje_vina_bez_otvaraca

Koliko nam se puta desilo da smo na žurci i da nemamo otvarač za vino. Najgore je kada se organizuje neka žurka i sada kada pijanka treba da krene nigdje otvarača za vino. Pa onda momci pokušavaju da na razne načine otvore flašu, pate se ovako, pate se onako i na kraju svi budu srećni ukoliko piju vino, a da u njemu nema stakla. Jednom prilikom otvarajući vino bez otvarača jedan moj prijatelj je obojio čitav plafon vinom. Sutradan mamurni krečili smo skoro čitav stan. To nije bilo lijepo iskustvo. Zbog toga pažljivo pogledajte ovaj video i pročitajte uputstva. Daćemo vam dva načina na koji možete bez problema da otvorite flašu vina i da se pravite face u situacijama kada ova vještina zatreba.

Fondan recept - Kako napraviti fondan

fondan_receptSve o fondanu i fondan masi možete da saznate u ovom tekstu: i od toga koliko trebate vježbati da dobijete savršen domaći fondan do to šta sve treba znati o izradi u čuvanju fondana.

Kako rastopiti čokoladu

kako_istopiti_cokoladu

Topljenje čokolade nekada može da bude jako komplikovano. Iako se na prvi pogled čini jednostavno ipak se često pokaže da to nije tako. Najteže je odrediti pravu temperaturu i vrijeme topljenja. Postoje tri načina topljenja čokolade. Prvi način jeste topljenje čkolade u mikrovalnoj pećnici, drugi je tradicionalni način topljenja čokolade koji se na našim prostorima najviše upotrebljava, a to je topljenje čokolade na pari. Treći način topljenja čokolade je pomoću tečnosti... U ovom tekstu opisaćemo sva tri načina topljenja čokolade. Prije nego što počnemo dobro je da se upoznamo sa osnovnim smjernicama kojih se trebamo pridržavati bez obzira na koji način topljenja čokolade se odlučimo. 

Fondan masa - Boja i ukus

fondan_masa_boja_i_ukusBojenje fondan mase koja je sama po sebi nutralne, bijele boje jeste jos jedan nacin dodatnog ukrasavanja vasih kolača ili torti. Sa bojom ne treba pretjerati jer je teško postići nijansu koju želite. Obojite kuglicu doboljno veliku, koja kada se razvuče može da prekrije čitavu tortu. Dodajite koncentrat boje malo po malo dok ne postignete tačnu nijansu koju želite za svoju glazuru. Sa fondan masom moguće je koristiti sve tipove aroma: redovne arome za hranu vanilija, badem i sl. Koncetrovane arome ukusa su veoma snažne i sa njima treba postupati pažljivo. Ukoliko pretjeramo sa aromama ukusa možemo pokvariti ukus torte ili kolača koji spremamo. Zbog toga i ove arome ukusa je potrebno dodavati pažljivo i tek toliko da blago promijenimo ukus fondan mase. Time ćemo sigurno sačuvati prirodni okus poslastice koju spremamo.

Kako napraviti i dekorisati tortu barbika

dekoracija_torte_barbikaVaša princeza slavi rođendan. Željeli bi joj napraviti tortu koja će joj biti zanimljiva ne samo zbog ukusa nego i zbog izgleda. Ukoliko vaša djevojčica voli da se igra barbikama ova će je torta sigurno oduševiti. Ovakav ukras za torte nije mnogo skup i veoma je interesantan posebno jer ste ga vi sami oblikovali.

Načini pripreme kuhanog vina

kuvano_vino_0Sve sastojke uvek prokuvajte u pola čaše vode, a onda dodajte litar vina. Voda, šećer i vino su osnovni sastojci ovog: napitka, a vi možete dodavati med, šećer, karanfilić, cimet, vanilu, biber, oraščić, sitne komadiće voća, sok od limuna i još mnogo toga, zavisno od vašeg ukusa. Vodite računa da vam vino ne provri,sklonite ga sa ringle u trenutku pre nego što počnje da ključa.

 

Evo par savjeta i trikova kako spremiti kuhano vino:

 

 

 

 

Kako napraviti sportski napitak

Zašto bi kupovali skupa sportska pića kad možete vrlo jednostavno da ih  spremite od sastojaka koje vrlo vjerovatno već imate u kući?

Strana 7 od 7

Pratite nas i na Fejsu