Hobiji, Igre & Igračke

Hobiji, Igre & Igračke

Ovdje možete nači članke vezane za hobije igre i igračke. Prijedloge, savjete i uputstva za vas priređuje naš tim. Ova sekcija online magazina Uradi sam posvećena je svima onima koji se bave hobijima ili se naprosto vole igrati.

Kako nastaju priglavci

kako_nastaju_priglavci

Priglavci su se izrađivali i prije nekoliko vijekova. U vijekovima koji su prošli to je bila uobičajena zanimacija za žene, djevojke i bake. One bi se sastajale na prelim zimi i kad sui male slobodnog vremena. Prostorija u kojoj su one bile bila bi obasjana svjetlošću lampe, ali to ih nije sprečavalo da budu vesele i radišne. Svaka od njih bi se trudila da njena šara bude najljepša. Nekad su žene radile samo sa prirodnim materijalima i material za izradu priglavaka bila je ovčija vuna.

Kako napraviti mini frižider od kućnih predmeta

mini_frizider

Često se desi da se nadjemo u situaciji u sredini ljetnje sparine i želimo da prenesemo neko osvježavajuće piće ili led. Zamislite se sada sa svojim ledom nasred ulice i led naglo počinje da se topi. Frižidera nema nigdje u blizini niti bilo čega drugog što bi vam bilo od koristi da ga spasite. Na svu sreću postoji mnoštvo stvari koje bi vam mogle pomoći. Recimo, već je opšte poznato da crna boja privlači svjetolost pa tako i toplinu, dok ga bijeli, prozirni ili reflektivni materijali odbijaju. I kombinacijom ovakvih materijala ledene kocke jedno vrijeme ostaju netaknute bez pomoći frižidera.

Prvo treba da omotate jednu ledenu kocku u foliju, a drugu stavite u posudu. Ta druga kocka vam služi kao kontrolna. Zatim omotajte zamotanu kocku leda sa jos barem dva sloja papira od novina. Ova dva materijala su dobri izolatori i trebali bi da održavaju temperaturu vašeg leda.

Jedan poklopac kutije poklopite i iskoristite selotep da bi sačuvali ledenu kocku od zaliska unutar kutije. Kako vazduh može biti dobar izolator, sakrivanje ledene kocke iskoristiće izolaciono svojstvo.Sada zatvorite kutiju i oblijepite je selotepom.

Kutiju sada omotajte aluminijskom folijom tako da sjajni dio bude okrenut prema unutra. Ovako će aluminijum da reflektira hladnoću nazad prema kutiji, odnosno kocki leda, stvarajući umjetni frižider i tako jedno vrijeme stvara neophodnu temperaturu za održavanje oblika kocke leda.

Za oko sat i po vremena vratite se da provjerite razliku izmedju 2 kocke. Ona koja je bila u običnoj posudi, trebalo bi da se pretvorila potpuno u vodu. Ona koja je bila postavljena u izolovanu kutiju, trebala bi očuvati svoj oblik. Dakle, sad smo provjerili učinkovitost ovog izuma.

Uz pomoć ovoga mini frižidera sada možete bez problema da prenosite led, kao i pića, kolače, torte i mnoge druge poslastice, predmete i druge stvari bez problema. Ovo su samo neke od mnogih upotrijebljivih kućnih stvari koje se mogu upotrijebiti za sačuvavanje svježine i temperature namirnica, sokova i drugih potrebština kojima je hladnoća neophodna.

Pletenje rogoza

rogoz

Pleter od rogoza je dekorativan, praktičan, jeftin i izdržljiv. Nekoć se često upotrebljavao za stolce, a danas postaje opet moderan. Ako želite sami plesti, morate naučiti osnovni uzorak i još nekoliko vještih zahvata. Rogoz je trava koja raste na mo­čvarnim obalama jezera i rijeka te na ušćima rijeka u more. Narezane se vlati suše na zraku i dolaze u trgovinu u svežnjevima. Prilikom kupnje su obično još malo zelen­kaste, no vremenom postaju žute poput slame.

Kako napraviti avion od papira

 

rekordni_avion_od_papira

Papirnati avioni svima su nam bili zanimacija u djetinjstvo. Ko od nas nije pokušao svoje umijeće pravljenja papirnatih aviona. Kao djeca često smo se takmičili u tome ko će da napravi avion od papira koji će da odleti najdalje ili će da leti najduže. Širom svijeta se održavaju i velika takmičenja u pravljenju aviona od papira.

Ovo je barem prema našim saznanjima avion koji drži Ginisov rekord po vremenskoj dužini leta. Njegov tvorac, izumitelj je Ken Blekburn, a ovaj avion poznat je pod imenom Champ. Iako ne izgleda baš lijepo, uvjerićete se da je najveći letač koga ste vidjeli do sad. Pa hajdemo zajedno korak po korak da napravimo avion od papira.

Kako napraviti karnevalsku, venecijansku masku

kako_napraviti_venecijansku_maskuEvo jednog zgodnog načina da napravite svoju sopstvenu venecijansku, karnevalsku masku. Ovo je jedan veoma lagan i zabavan projekt. Sve što vam treba jeste malo tvrđi dekorativni karton i malo drugih dekorativnih materijala koje možete vidjeti na videu ispod teksta.

Kako napraviti narukvicu od recikliranih mrvica hljeba

narukvica_od_mrvica_hljebaEvo jednog zgodnog i zaista neobičnog načina da napravite narukvicu od perli koje ćete napraviti reciklirajući hljebne mrvice. Ovakva narukvica biće zaista divan poklon za Valentinovo ili neku drugu priliku. 

Kako napraviti ogrlicu - indijanska unikatna ogrlica


indijanski_nakit_8

 

Evo odlične zanimacije za one trenutke kada vam jedosadno i željeli bi malo eksperimentisati sa nakitom. Ovaj princip izrade ogrlice možete promijeniti po svom nahođenju ili doljesdno slijediti ovo uputstvo. Jedno je sigurno, indijanski nakit, indijanske lgrlice su uvijek lijep detalj i uvijek moderan i originalan, unikatan. po ovom principu, uradi sam principu, možete napraviti unisex ogrlice ili ih pak stilizovati za muškarca ili ženu.

 

 

 

Šta nam je potrebno - materijal:

Indijanski_nakit_0

 • perje
 • žica
 • perle
 • kliješta
 • vrpca
 • kopča
 • drvene kuglice
 • crna masa za modeliranje

Kako napraviti torbicu od sijena

 

 

torbica_od_sijena
Iskoristimo darove prirode i napravimo ovu torbicu zanimljivog i modernog dizajna bez mnogo muke i bez mnogo para.

Moguće su ratzličite varijacije na ovu temu. Dovoljno je da potrošite malo vremena i obilje mašte pa da dobijete nešto što se sigurno ne može kupiti u radnji.

Originalna i veoma lijepa torbica po prinicipu uradi sam.

Pridržavjte se sljedećih uputstva ili ih prošire doradite prema svojim zamislima i naučite kako napraviti torbu.

 

 

 

 

 

Šta nam je poterbno:

 • sijenotorbica_od_sijena_0
 • žičana mreža (voćarska ili vrtlarska - može se kupiti u radnji)
 • žica
 • kliješta
 • rafija
 • suvo cvijeće
 • mašne od jute
 • pištolj za lijepljenje
 • mahovina
 • makaze.

Ukrašavanje otiskom

 

Evo jednog zgodnog načina za dekoraciju. Riječ je o ukrašavanju otiskom. Ovo nije teška tehnika i možete je bez gotovo imalo vježbe da je izvodite savršeno. upotrijebite maštu, nađite zgodne oblike za otisak i igra že da počne.

Napraviti ukrasno srce od filca

Ako neznate kako potrošiti slobodno vrijeme, evo jedan zgodan prijedlog za vas. Potrošite ga praveći ukrase za vaš sto. Ako vam vaša druga polovina dolazi na romantičnu večeru, oblik srca je nešto što jeste kliše, ali uvijek prijatno iznenadi.

Kako napraviti ukras od cvjetova šišarke!

 

Iskoristimo sve što nam priroda nudi, i od ovih sjajnih cvjetova šišarke napravimo mali anranžman koji možemo koristi kao ukras za poklon ili za nešto po vašem izboru.

napraviti_ukras_1Treba nam:

-  šišarka,

-  pištolj za lepljenje,

-  plastelin,

-  štapići od slame,

-  makaze,

-  klešta,

 -  hemijska olovka.

Strana 4 od 4

Pratite nas i na Fejsu