Mirisna srca iz domaće proizvodnje

Ocijeni tekst
(11 glasova)

srce sapunZanimljivi mirisni pokločići u različitim oblicima koje možete izraditi i sami su veoma popularni u posljednje vrijeme. Možete kombinovati različite mirise, boje i oblike. Pustite maštu na volju i budite kreator sopstvenog parfema. Ovaj recept je odličan, sve sastojke možete pronaći u apoteci i poigrati se sastojcima.Pored navedenog materijala u receptu, trebaće vam mala vaga, dva lončića koji se mogu lako uklopiti jedan u drugi, za kuhanje na par i kalupi. Kalupi mogu biti od plastike, ali su bolji oni silikonski. Mogu vam poslužiti i kalupi za led, ako su kalupi okrugli onda ćete dobiti okrugle oblike parfema. Mi smo koristili one u obliku srca.

Recept:

Sastojci:

20g pčelinjeg voska

10g ulja

Boje

miris po želji


Proces je jednostavan. Pripremiti mirise i boje u čaši. Mogu koristiti i obične boje za kolače, a mirise dodajete u kapljicama. Izaberite eterična ulja limuna, narandže ili jagode, vanilije. Oni su uvijek lijepi u kombinaciji sa odgovarajućim bojama. Ružičasta srca u mirisu jagode, narandžaste loptice u mirisu narandže i druge kombinacije koje sami smislite.

vaga1

Rastopiti vosak s uljem u lončiću na pari. Kada je sve dobro otopi, toliko da bude tečno unosimo u boje i mirise. Dodajte postepeno boju dok ne dobijete željenu nijansu, a isto radite sa kapljicama mirisa. Dovoljno je 5 kapi mirisa

da bi se lijepo blago osjetio. Kada tečnost skinemo sa vatre ostavimo je neka se ohladi, ali uz stalno miješanje. Ohladiti tek toliko da ne bude vruće, još koji put promiješati, sipati u kalupe koje ste izabrali za korišenje. Najbolji su oni silikonski kalupi jer oblici izgledaju puno ljepše kada se iz njih izvade. Pored toga, mirisi se lakše odvajaju od kalupa. Kod ovih plastičnih iaćete malo više problema, moraćete malo više lupkati i izvrtati kalupe. Pustite da smjesa odstoji u kalupu na sobnoj temperaturi, a kasnije dobro ohladite i u frižideru.

srce kalup

Nakon par sati proizvod je spreman za korištenje. Sada pronađite neku interesantnu kutijicu. Mi smo preporučili ovu mtalnu od bombona, mogu dobro doći i one od keksića. Kutiju ukrasite salvetnom tehnikom i imaćete divan mirisni ukras i poklon. Možete je upakovati u lijep ukrasni papir ili na nju zalijepiti mašnu, sličicu napraviti prigodnu čestitku. Pretražite malo naše rubrike i ronaćete različite ideje. Mirisi se mogu natrljati na garderobu ili njima možete osvježiti prostoriju. Nemojte stavljati mnogo boje, da se nakon korištenja ne bi odvajala od voska. Ovi parfemi su više za dekoraciju, ali mogu se nositi u torbici i ponekad prstima natrljati na zglobove ruku i vrat.

Uradi sam tehnologija je veoma zarazna. Često se dešava da kada nešto prvi put sami uspješno izradite poželite da pronađete još koju ideju. Nakon par interesatnih proizvoda koji su proizašli iz vaše male radionice svi će vas već prozvati nevjerovatnim kreativcem. 

Poljednji put uređeno ponedeljak, 08 april 2013 11:24

Ana Savić

Ana Savić

Ana je  blogerka i autorka iz Beograda. Uživa u pisanju i kreativnim poslićima. Trenutno radi kao freelancer za brojne websajtove. Smatra da i posao mora biti zadovoljstvo i da se svemu mora prići sa ljubavlju. Voli putovanja, DIY (uradi sam), stripove i knjige, te naučnu fantastiku. Anu možete pratiti ako je dodate na Google+.

Pratite nas i na Fejsu